Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
Pozdravljeni čičiljubci!
Iz Španije sem dobil dva paketka posušenih čilijev.
Na ovitku piše, da se enim reče Piripiri (60gr) in drugim Malaguetas (40gr). Obe sorti sta sorazmerno veliki za čilije. Pri obeh piše rok uporabe 2015 zato sklepam, da so precej sveži.
Če bo koga zanimalo semenje in kakšen košček za probo, se seveda lahko zmenimo.
Iz Španije sem dobil dva paketka posušenih čilijev.
Na ovitku piše, da se enim reče Piripiri (60gr) in drugim Malaguetas (40gr). Obe sorti sta sorazmerno veliki za čilije. Pri obeh piše rok uporabe 2015 zato sklepam, da so precej sveži.
Če bo koga zanimalo semenje in kakšen košček za probo, se seveda lahko zmenimo.
Dmdm, naj te ne skrbi, izgleda da Fukušimo še nekaj let ne bojo zaflikali .
He, he, malo črn humor, a ne - oziroma "obsevan humor" .
Vam čiliji še zorijo? Meni so nehali že daaaaleč nazaj, velja predvsem za Habanero in Scotch Bonnet, prave tropske papričice . Kjer je drugi rod še vedno trmasto zelen . Žal sem jih malo pozno (nisem izkoristil sončnih dni, ko je na terasi do 30 °C), pred nekaj dnevi, postavil na zaprto teraso. Ko sem opazil na grmih že prve poškodbe zaradi prenizkih temperatur. Nekaj odmrlega, rumenega listja, pa kakšna manjša posušena vejica.
Izjema je Habanero Orange Plum F1, zelo redka sorta, izgleda da "deluje" na nižjih temperaturah, zato je tudi kar precej zgodnejši od ostalih habanerov.
Pa Jalapeno še delajo, zopet so za obrati. Se mi pa kaže ena njihova navada, da so proti koncu sezone bolj pekoči kot v najhujši vročini . To sem opazil že lani, ko so bili jeseni prav nesramno pekoči .
Za dnevno sveže vitaminčke pa poskrbijo Rocoto čiliji, te pa tako vodim kot posebno grupo.
LP_________________mfranc
He, he, malo črn humor, a ne - oziroma "obsevan humor" .
Vam čiliji še zorijo? Meni so nehali že daaaaleč nazaj, velja predvsem za Habanero in Scotch Bonnet, prave tropske papričice . Kjer je drugi rod še vedno trmasto zelen . Žal sem jih malo pozno (nisem izkoristil sončnih dni, ko je na terasi do 30 °C), pred nekaj dnevi, postavil na zaprto teraso. Ko sem opazil na grmih že prve poškodbe zaradi prenizkih temperatur. Nekaj odmrlega, rumenega listja, pa kakšna manjša posušena vejica.
Izjema je Habanero Orange Plum F1, zelo redka sorta, izgleda da "deluje" na nižjih temperaturah, zato je tudi kar precej zgodnejši od ostalih habanerov.
Pa Jalapeno še delajo, zopet so za obrati. Se mi pa kaže ena njihova navada, da so proti koncu sezone bolj pekoči kot v najhujši vročini . To sem opazil že lani, ko so bili jeseni prav nesramno pekoči .
Za dnevno sveže vitaminčke pa poskrbijo Rocoto čiliji, te pa tako vodim kot posebno grupo.
LP_________________mfranc
Meni so nekateri šele začeli zoreti (Ancho Poblano, Trinidad Scorpion Moruga Yellow), nekaj jih je pa še popolnoma zelenih (Rocoto Red in Yellow, Bhut Jolokia Orange).
Zgleda bo res frišna kurjava za zimo
P.s. Glede jalapenotov - sem odtrgal enega popolno rdečega, pripravil hlajenje (kislo mleko), potem je bil pa sladek
Zgleda bo res frišna kurjava za zimo
P.s. Glede jalapenotov - sem odtrgal enega popolno rdečega, pripravil hlajenje (kislo mleko), potem je bil pa sladek
nekako se ne morem odličiti ali naj kar nekaj čilijev izkopljem in jih prestavim v lonce v hišo, glede na prihajajoče temperature. V mislih imam Rocoto, Habanero in Fatali, ostalo bi nekako prepustil nemilosti vremena. Gre se namreč zato, da bi dozorelo cca. 300 plodov, katerih mi jih je zares škoda.
Kaj porečete strokovnjaki? Po želji prilepim še kako fotko.
LP, Dejan
Kaj porečete strokovnjaki? Po želji prilepim še kako fotko.
LP, Dejan