Iz Španije sem dobil dva paketka posušenih čilijev. Na ovitku piše, da se enim reče Piripiri (60gr) in drugim Malaguetas (40gr). Obe sorti sta sorazmerno veliki za čilije. Pri obeh piše rok uporabe 2015 zato sklepam, da so precej sveži.
Če bo koga zanimalo semenje in kakšen košček za probo, se seveda lahko zmenimo.
Dmdm, naj te ne skrbi, izgleda da Fukušimo še nekaj let ne bojo zaflikali .
He, he, malo črn humor, a ne - oziroma "obsevan humor" .
Vam čiliji še zorijo? Meni so nehali že daaaaleč nazaj, velja predvsem za Habanero in Scotch Bonnet, prave tropske papričice . Kjer je drugi rod še vedno trmasto zelen . Žal sem jih malo pozno (nisem izkoristil sončnih dni, ko je na terasi do 30 °C), pred nekaj dnevi, postavil na zaprto teraso. Ko sem opazil na grmih že prve poškodbe zaradi prenizkih temperatur. Nekaj odmrlega, rumenega listja, pa kakšna manjša posušena vejica.
Izjema je Habanero Orange Plum F1, zelo redka sorta, izgleda da "deluje" na nižjih temperaturah, zato je tudi kar precej zgodnejši od ostalih habanerov.
Pa Jalapeno še delajo, zopet so za obrati. Se mi pa kaže ena njihova navada, da so proti koncu sezone bolj pekoči kot v najhujši vročini . To sem opazil že lani, ko so bili jeseni prav nesramno pekoči .
Za dnevno sveže vitaminčke pa poskrbijo Rocoto čiliji, te pa tako vodim kot posebno grupo.
meni še čisto vse na polno zori, TPC, Ancho Poblano, Jalapeno, Habanero Rdeč in Oranžen, Fatali, Anaheim, Cayenne, Penis Chilli skratka vse, se pa pridružujem ugotovitvi da so jeseni Jalapenoto precej bolj žleht kot poleti
Meni so nekateri šele začeli zoreti (Ancho Poblano, Trinidad Scorpion Moruga Yellow), nekaj jih je pa še popolnoma zelenih (Rocoto Red in Yellow, Bhut Jolokia Orange).
Zgleda bo res frišna kurjava za zimo
P.s. Glede jalapenotov - sem odtrgal enega popolno rdečega, pripravil hlajenje (kislo mleko), potem je bil pa sladek
TwityPity, imaš "srečo" ; sam že nestrpno čakam naslednjo peko (takoj ko bo zunaj suho), z željo, da ne bodo prehudi, ker potem to zopet ne bo družinsko kosilo .
Že dober teden nazaj je žena zakuhala, ob samo treh jalapenčkih .
nekako se ne morem odličiti ali naj kar nekaj čilijev izkopljem in jih prestavim v lonce v hišo, glede na prihajajoče temperature. V mislih imam Rocoto, Habanero in Fatali, ostalo bi nekako prepustil nemilosti vremena. Gre se namreč zato, da bi dozorelo cca. 300 plodov, katerih mi jih je zares škoda.
Kaj porečete strokovnjaki? Po želji prilepim še kako fotko.
Jaz imam slabe izkušnje s Rocoto (kar ne pomeni da bo enako pri tebi, ker nimava iste pogoje). Že 3. leto pa mi živi Bhut Jolokia. Tako da bi tvoj Habanero lahko BP preživel zimo...