Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2013

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dmdm, te nisem razumel, si za to, da se Fukušima popravi, ali naj jo pustijo takšno kot je ? Cool Laughing

LP_________________mfranc
dmdm
Prispevkov: 63
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dmdm »

Very Happy Very Happy Very Happy
dobra
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pozdravljeni čičiljubci!

Iz Španije sem dobil dva paketka posušenih čilijev.
Na ovitku piše, da se enim reče Piripiri (60gr) in drugim Malaguetas (40gr). Obe sorti sta sorazmerno veliki za čilije. Pri obeh piše rok uporabe 2015 zato sklepam, da so precej sveži.

Če bo koga zanimalo semenje in kakšen košček za probo, se seveda lahko zmenimo.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dmdm, naj te ne skrbi, izgleda da Fukušimo še nekaj let ne bojo zaflikali Very Happy Cool Laughing .

He, he, malo črn humor, a ne - oziroma "obsevan humor" Very Happy .


Vam čiliji še zorijo? Meni so nehali že daaaaleč nazaj, velja predvsem za Habanero in Scotch Bonnet, prave tropske papričice Cool . Kjer je drugi rod še vedno trmasto zelen Evil or Very Mad . Žal sem jih malo pozno (nisem izkoristil sončnih dni, ko je na terasi do 30 °C), pred nekaj dnevi, postavil na zaprto teraso. Ko sem opazil na grmih že prve poškodbe zaradi prenizkih temperatur. Nekaj odmrlega, rumenega listja, pa kakšna manjša posušena vejica.

Izjema je Habanero Orange Plum F1, zelo redka sorta, izgleda da "deluje" na nižjih temperaturah, zato je tudi kar precej zgodnejši od ostalih habanerov.

Pa Jalapeno še delajo, zopet so za obrati. Se mi pa kaže ena njihova navada, da so proti koncu sezone bolj pekoči kot v najhujši vročini Rolling Eyes . To sem opazil že lani, ko so bili jeseni prav nesramno pekoči Wink .

Za dnevno sveže vitaminčke pa poskrbijo Rocoto čiliji, te pa tako vodim kot posebno grupo.

LP_________________mfranc
dmdm
Prispevkov: 63
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dmdm »

meni še čisto vse na polno zori, TPC, Ancho Poblano, Jalapeno, Habanero Rdeč in Oranžen, Fatali, Anaheim, Cayenne, Penis Chilli skratka vse, se pa pridružujem ugotovitvi da so jeseni Jalapenoto precej bolj žleht kot poleti Very Happy

LP, Dejan Wink
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Meni so nekateri šele začeli zoreti (Ancho Poblano, Trinidad Scorpion Moruga Yellow), nekaj jih je pa še popolnoma zelenih (Rocoto Red in Yellow, Bhut Jolokia Orange).

Zgleda bo res frišna kurjava za zimo Laughing

P.s. Glede jalapenotov - sem odtrgal enega popolno rdečega, pripravil hlajenje (kislo mleko), potem je bil pa sladek Laughing
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

TwityPity, imaš "srečo" Laughing ; sam že nestrpno čakam naslednjo peko (takoj ko bo zunaj suho), z željo, da ne bodo prehudi, ker potem to zopet ne bo družinsko kosilo Cool Wink .

Že dober teden nazaj je žena zakuhala, ob samo treh jalapenčkih hot .

heheh

LP_________________mfranc
dmdm
Prispevkov: 63
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dmdm »

nekako se ne morem odličiti ali naj kar nekaj čilijev izkopljem in jih prestavim v lonce v hišo, glede na prihajajoče temperature. V mislih imam Rocoto, Habanero in Fatali, ostalo bi nekako prepustil nemilosti vremena. Gre se namreč zato, da bi dozorelo cca. 300 plodov, katerih mi jih je zares škoda.

Kaj porečete strokovnjaki? Po želji prilepim še kako fotko.

LP, Dejan
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Jaz imam slabe izkušnje s Rocoto (kar ne pomeni da bo enako pri tebi, ker nimava iste pogoje).
Že 3. leto pa mi živi Bhut Jolokia.
Tako da bi tvoj Habanero lahko BP preživel zimo...
dmdm
Prispevkov: 63
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dmdm »

najbrž sem se slabo izrazil, rad bi da plodovi dozorijo in ne da jih prezimim Very Happy

LPD
Odgovori