Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz itak vse delam z jabolčnim in ne z alkoholnim kisom. Če se mi na koncu zdi premalo kisel, dodam še limonin sok. Pokvaril se mi ni še nikoli, čeprav ga navadno naredim za dve sezoni. Smile Letos sem porabila 4 kg lanskih zelenih paradižnikov in je nastalo 18 srednjih kozarčkov, najmanj za dve leti bo. Wink

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, po tem recept je chutny bolj sladek kot kisel. Zato ga mi ne delamo več, ker nam sladkoba ne prija. Največ smo ga pa pojedli kot dodatek k siru. Torej hladnega.

Kot kis pa lahko uporabiš tudi jabolčnega (vidim, da je že Copatka napisala), ki je balćji in še bolj žlahtnega okusa._________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, saj jaz zelo improviziram, tudi sladkorja dam manj - prilagodila sem ga najinemu okusu. Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala obema. Bom dala nekaj manj sladkorja in kisa, jabolčnega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Obeta se sončen dan, čeprav verjetno vetroven. Edini preostali paradižnik v odprtem tunelu grem obleč v oblekico iz koprene. Je še popolnoma zdrav, močno obložen datljevec in mi je škoda, da ne bi pozorel. V zaprtem tunelu pa kljub, ali morda celo ob pomoči, vetra vsi pridno zorijo. Mraz in veter odganjata plesen stran. very happy
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Seme tegale lepotca sem dobila lani na paradajzmaniji, potem ko sem ga degustirala. Dobro sem ga ocenila, ni se izneveril!
Samo da je lani na pokušini bil bistveno manjši, 5 cm v premeru, tale na sliki ima pa dobre pol kile.
Ravno pravšnji za eno razkošno porcijo solate s papriko in čebulo.

Paradi-nik-1-18sep2024

Paradi-nik-2-18sep2024

Tale Orange banana mi je tudi zelo všeč: prijeten okus z ravno prav kislosti in sladkosti, mesnat, zelo roden (vsaj letos, ko je bilo pri meni izrazito paradižnikovo leto), s svojimi 70 grami priročen za vmesni prigrizek in za solato.

Pelata-po-70-g-18sep2024

P.S. Pa kljub razpokam čisto nič ne gnije, kot bi veter zasušil razpoko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem šla na balkon pogledat, če so paradižniki že vzeli slovo.

Sem zadnjič povedala mojim jedcem, da je s svežimi paradižniki za letos konec... Pa so me tele, včeraj najdene, rdeče bunkice postavile na laž, Juhu!

IMG-20241009-133054

Večji so Gorska princesa, manjši 42 dni._________________naredimo svet lepši
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi pri meni je v rastlinjaku še kar nekaj zdravega paradižnika. Žal razen dveh češnjevcev nimajo več pravega okusa. Hladno vreme je naredilo svoje in vse manj je upanja za kakih 14 dni sončnega vremena, ki bi oplemenitilo preostale zelene plodove.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moj Orange Banana, ki je bil že precej oranžen, a sem ga pustila na rastlini, da bi še malo dozorel, je v hladnem, mokrem vremenu sicer dobil bolj oranžno barvo, okusa pa ne kaj dosti. Mi je bilo prav žal zanj, ker je bil krasen za sproten osvežilen prigrizek, to zdaj je pa le še za pokuhat._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jaz sem imel letos kar podpovprečno sezono. Praktično so vse sorte slabo delale, najbolj pelati. Le na začetku polne sezone je bilo paradižnikov nekaj viška za vkuhavanje ... Cool

Lahko se samo pohvalim, da jih še ni našla paradižnikova plesen. Brez moje pomoči s kakšnimkoli škropljenjem, ampak samo s tem, da so pod streho._________________mfranc
Odgovori