Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 524
- Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am
Pravkar sem tamale zelenčke vložila v kis - 6 kozarcev: 2x orange banana, 1x redpear, v ostalih kozarcih pa so pristlai različni okrogli češnjevci.
Jutri pa iz tavelikih naredim čatni po receptu: http://kalejdoskop.blog.siol.net/tag/catni/
Jutri pa iz tavelikih naredim čatni po receptu: http://kalejdoskop.blog.siol.net/tag/catni/
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
U koliko zanimivih receptov. Tale zadnji -čatni- bi bilo vredno poizkusiti.
Sama z zelenimi paradižniki zaenkrat ostajam(jih nimam ravno veliko) pri: kot obveznem dodatku v srbski mešani solati (kisov shranek) in pa mešani solati po sistemu "porabi kar je na voljo in ti je všeč" z rahlo pikantnim priokusom.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_shranek3_zpsb0b93e21.jpg)
Kot ne kisla varianta (pasterizacija brez tekočine s kančkom soli) pa jih namešam skupaj z ostalimi paradižniki za dodajanje raznim omakam, juham, tudi v solate se lepo podajo.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_IMG_5922_zpsf7bd5dd8.jpg)
Sama z zelenimi paradižniki zaenkrat ostajam(jih nimam ravno veliko) pri: kot obveznem dodatku v srbski mešani solati (kisov shranek) in pa mešani solati po sistemu "porabi kar je na voljo in ti je všeč" z rahlo pikantnim priokusom.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_shranek3_zpsb0b93e21.jpg)
Kot ne kisla varianta (pasterizacija brez tekočine s kančkom soli) pa jih namešam skupaj z ostalimi paradižniki za dodajanje raznim omakam, juham, tudi v solate se lepo podajo.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_IMG_5922_zpsf7bd5dd8.jpg)
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Paradižnike operem in posušim. Narežem na kocke tam nekje 1cm (manjše češnjevce samo prepolovim). Te koščke potem natlačim v pomite in suhe kozarce(brez morebitnega soka, ki ga izločajo; le tega zlijem kam drugam), na vrhu rahlo posolim (ne vem, kot juho npr.) zaprem in pasteriziram kar na štedilniku, ker gre pač za manjše količine (danes 4 kozarce, pa čez kak dan spet ... kakor pokažejo zaloge). Vode mora biti vsaj 1/3 višine kozarca. Ko zavre zmanjšam temperaturo in pasteriziram kakšnih 20 minut. To je to.
Tile spodnji so sicer rdeči in rumeni, ampak je postopek popolnoma enak tudi pri mešanici z zelenimi. Paradižnik pač ostane -paradižnik.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_a1_zps3f98a60c.jpg)
Tile spodnji so sicer rdeči in rumeni, ampak je postopek popolnoma enak tudi pri mešanici z zelenimi. Paradižnik pač ostane -paradižnik.
![](http://i1367.photobucket.com/albums/r783/SanjarkaAna/shranki/th_a1_zps3f98a60c.jpg)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pristavim še jaz recept za paradižnikov "čatni".
Chutney iz zelenih paradižnikov
- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)
Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 13 Sep 2024 06:42; skupaj popravljeno 1 krat
Chutney iz zelenih paradižnikov
- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)
Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 13 Sep 2024 06:42; skupaj popravljeno 1 krat
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
lpmami je napisal/a: |
uporabo zelenih paradižnikov.... |
![](https://lh6.googleusercontent.com/-R1o2PoETFBA/Ul7hm5sYRWI/AAAAAAAAGKQ/KwBVQl6Ju90/s640/2013-10-16%252019.06.02.jpg)
Nekaj zelencev sem skuhala v marmelado. Na okus se bom morala še navaditi, odvisno tudi še, kako bo všeč ostalim uporabnikom.
Pa sladkala sem v glavnem s sesekljanimi svežimi lističi stevije in dodala še malo vanilijevega sladkorja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: