Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Predlagam spremembo naslova teme, saj je zdaj v temi več receptov z zelenimi paradižniki v: Recepti z zelenimi paradižniki ali kaj podobnega. V nasprotnem primeru se bodo recepti prikrili.
Morda bi receptom, pobranim direktno z druge spletne stranoi dodali še link do te strani, bi bilo korektnoi.
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Pravkar sem tamale zelenčke vložila v kis - 6 kozarcev: 2x orange banana, 1x redpear, v ostalih kozarcih pa so pristlai različni okrogli češnjevci.
Jutri pa iz tavelikih naredim čatni po receptu: http://kalejdoskop.blog.siol.net/tag/catni/
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

U koliko zanimivih receptov. Tale zadnji -čatni- bi bilo vredno poizkusiti.

Sama z zelenimi paradižniki zaenkrat ostajam(jih nimam ravno veliko) pri: kot obveznem dodatku v srbski mešani solati (kisov shranek) in pa mešani solati po sistemu "porabi kar je na voljo in ti je všeč" z rahlo pikantnim priokusom.

Kot ne kisla varianta (pasterizacija brez tekočine s kančkom soli) pa jih namešam skupaj z ostalimi paradižniki za dodajanje raznim omakam, juham, tudi v solate se lepo podajo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Lahko malo več napišeš o tehle pasteriziranih paradižnikih za omake?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Paradižnike operem in posušim. Narežem na kocke tam nekje 1cm (manjše češnjevce samo prepolovim). Te koščke potem natlačim v pomite in suhe kozarce(brez morebitnega soka, ki ga izločajo; le tega zlijem kam drugam), na vrhu rahlo posolim (ne vem, kot juho npr.) zaprem in pasteriziram kar na štedilniku, ker gre pač za manjše količine (danes 4 kozarce, pa čez kak dan spet ... kakor pokažejo zaloge). Vode mora biti vsaj 1/3 višine kozarca. Ko zavre zmanjšam temperaturo in pasteriziram kakšnih 20 minut. To je to.
Tile spodnji so sicer rdeči in rumeni, ampak je postopek popolnoma enak tudi pri mešanici z zelenimi. Paradižnik pač ostane -paradižnik.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pristavim še jaz recept za paradižnikov "čatni".

Chutney iz zelenih paradižnikov

- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)

Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 13 Sep 2024 06:42; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hvala vsem, ki ste prispevali recepte za uporabo zelenih paradižnikov.
Zeleni paradižniki so, recepti so, zdaj pa zaviham rokave ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

lpmami je napisal/a:
uporabo zelenih paradižnikov....




Nekaj zelencev sem skuhala v marmelado. Na okus se bom morala še navaditi, odvisno tudi še, kako bo všeč ostalim uporabnikom.
Pa sladkala sem v glavnem s sesekljanimi svežimi lističi stevije in dodala še malo vanilijevega sladkorja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

up njami, lpmami, tole pa se dobro sliši, koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Aye-Aye je napisal/a:
... koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile

Približno 50%._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori