Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brix testiranje

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Brix testiranje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

http://www.youtube.com/watch?v=HXRNHGJK1bY

Danes sem si pogledal tale film ko tip testira bio papriko
in izpade slabša kot iz marketa.Veliko govora o zemlji itd.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zanimiv video.
Ekološko kmetijsvo še vedno premalo pozornosti namenja tlem.
Nega življenja v tleh je zakon! Smile
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

pomoje je tista ekološka paprika iz filma gojena na hidroponiki.
Zato je tako revna.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hm, saj nisem strokovnjak; samo malo na glas razmišljam Rolling Eyes .

Saj je to verjetno inštrument s kateri merijo stopnjo sladkorjev v ... kjerkoli Cool , če omenim grozdje, že pri prodaji/prešanjem izmerijo sladkor.

Če pa govorimo o okusu; okus vina se še vedno ocenjuje z brbončicami Wink ._________________mfranc
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

paprika, kot razumem ni vse samo odvisno od tega v kakšni zemlji je gojena rastlina, temveč tudi koliko časa je od tega kar je bila odtrgana in z vsakim dnem skladiščenja, brix kar lepo pada.

Tole sem kar prenesla iz teme o prehrani paradižnikov.
labia je napisal/a:
Sedaj, ko sem prebral novosti od Thompson Morgana ( paradižnik-krompir), me je v bistvu potegnilo v razmišljanje o merjenju vsebnosti sladkorja in mineralov v soku paradižnika z refraktometrom.

Ja, tisto napravo, ki jo uporabljajo vinarji, ko določajo stopnjo zrelosti- vsebnosti sladkorja v grozdju.
Zanimiva zadeva, sploh nisem vedel, da obstoji vrsta skupin, ki gojijo zelenjavo in sadje in se trudijo doseči čim višje vrednosti po BRIX-u.
Ena od teh je :
http://highbrixhome.com/frequently-asked-questions-about-the-high-brix-garden-program.html

Precej logično, da če je v soku ploda več sestavin, višja je številka Brix, kar bi pomenilo, da je hrana bolj bogata po vsebnosti.

Kaj sploh je Brix in kako se meri je razloženo tukaj:
http://highbrixgardens.com/what-is-brix.html

Seveda je potem zadaj cela znanost, da priskrbimo rastlini čimveč potrebnih snovi v pravem razmerju za kar je bistvenega pomena zemlja v kateri gojimo in mora imeti vse na razpolago.

Nekateri zanesenjaki potem celo hodijo po trgovinah z zelenjavo in merijo kvaliteto sadja-zelenjave, ki jo nameravajo kupiti z takim refraktometrom.
Obstojajo celo tabele kolkšno vrednost bi moralo imeti posamezno sadje-zelenjava, da ga uvrstimo v kategorijo: revno, povprečno, dobro, odlično.



Morda bo pa kdaj pri nas tudi tak način nakupa postal normalen.
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Drži!
Brix refraktor meri energijsko vrednost izdelka,kar potem zaužijemo in daje telesu energijo,rudnine,vitamine antioksidante to pa seveda z skladiščenjem transportom zelo pada.
Me še pa vedno čudi tista lokalna eko paprika ki jo meri v filmu da je tako revna z OH.
Glede na to da je pritekla tekočina ven brez kakšnega napora,predvidevam
da je iz hidroponike.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tukaj še ena stran z testiranji, kjer se sprašujejo ali je res zelenjava z istim številom brix-ov enake kakovosti. Zanimivo je, da naj bi pršenje z 2.5% raztopino melase, podaljševalo skladiščenje, oziroma svežino in s tem brix kakovost. Cool
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Manipulacije ,pa obstajajo na vseh področjih ne samo tukaj Cool
Odgovori