Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
pH indikatorji, metri, lističi
-
- Site Admin
pH indikatorji, metri, lističi
(Prenos iz arhiva)
TwityPity je napisal/a: |
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.... |
mfranc je napisal/a: |
"Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave" Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka . Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.... |
V eni lokalni kmetijski trgovini sem našel samo od 3 - 8, "barvni kvadratki" so bili razdeljeni po 0,5 pH če se prav spomnim, vendar so bili precenjeni (0,4eur/kos). Naj bi jih uporabljali za merjenje pHja mleka.
Teh običajnih od 0 - 14 pa sploh še nisem držal v roki, nekaj novega zame, da se da meriti tudi na 0,5 natančno
P.s. kaj pa taki, bi bilo to dovolj? Kot vidim iz slike, je skala razdeljena po 0,5pH. Od 2 do 9: http://www.vetisa.si/498/steps-30032---ph-merilni-listici-ph-20-90--100-kom-----
Za te od 4 do 7 pa piše da so na 0,3 natančni - http://www.vetisa.si/497/steps-30033---ph-merilni-listici-ph-40-70--100-kom-----
P.s2: za te zgornje sem našel na strani proizvajalca: http://stepsystems.de/ph-tests-indikatorstaebchen.html
Ti od 2 - 9 so na 0,5 natančni, od 4 - 7 pa na 0,3.
mfranc, take lsitiče, kot so na gornjih linkih (pri Vetisi), imajo tudi trgovine s kemijskim materialom, morda je tam ceneje. Preveriti ni greh. Po mojem mnenju so poovsem zadosti natančni, če pomislim, da jih uporabljajo pri vajah v šolah, kjer je kar pomembno, kako natančno merijo. Seveda pa ni vseeno, kakšno vodo (preveri tudi pH vode, itak bi morala biti destilirana) vzamemo, da vanjo zamešamo prst. pa en sam vzorec prsti je premalo, konec koncev lahko vsebuje naključno malo več kamenčkov, recimo.
nxyz je napisal/a: |
Bolje brez biti kot lustiče uporabljati. |
Huh, tale je pa kruta .
Ravno danes sem meril pH na treh čisto različnih "poljih" ; lonec čili, lonec borovnica, vrtna greda, ki sem ji bogato dodal bentonit in še zeleno galico. Bentonit ima kar visok pH, zelena galica ga znižuje.
Meril sem s klasičnimi pH lističi, z celotnim pH območjem od 0,0 do 14,0.
Podatke sem prečital v rangu recimo med 6,0 in 6,5, kar v bistvu pomeni vrednost 6,25 +/- 0,25 . V procentih cca +/- 2 % točnosti.
Za meritev pH-ja zemlje, substrata mi to kar zadošča, edino rad bi te lističe enkrat "kalibriral", primerjal z laboratorijskim kalibriranim testerjem.
Nxyz, veš kaj več povedati o kapljičnih? So uporabni za vrtnarske namene?
Tule http://www.aquanubis.com/forum/oprema/merjenje-ph-ja-in-elektronski-ph-metri-t40-15.html vidim, da imajo fantje zelo različne izkušnje z raznimi testerji. Vsi imajo pluse in minuse, še najbolj pa je zgrešeno mnenje da so točni tisti, ki pokažejo rezultat na pet decimalk . O digitalcih smo že pred leti govorili, večina poceni robe je čisto neuporabna - za razliko od lističev.
LP_________________mfranc
Še eno testiranje; vzorce, 100 ml zemlje v 100 ml destilirane vode sem pustil čez noč na mizi in zjutraj ponovil meritev z novimi lističi. Rezultati so bili popolnoma isti.
Kar pomeni, da za precej točne meritve povsem zadošča nekih 15 minut namakanja, z občasnim mešanjem vzorca; pozneje ne pride do spremenjenih vrednosti.
No ja, vsaj kar se moje zemlje tiče .
Kar pomeni, da za precej točne meritve povsem zadošča nekih 15 minut namakanja, z občasnim mešanjem vzorca; pozneje ne pride do spremenjenih vrednosti.
No ja, vsaj kar se moje zemlje tiče .