Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj naj posadim

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Kaj naj posadim

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
tigrček

Odgovor Napisal/-a tigrček »

Sem bil že pšovsem odločen da dam lovorikovec, ker hitro raste, potem pa sem malo bral, da pozebe in še marsikaj. Želel bi za na mejo, da se ogradim od pogledov sosedov, kar dolga zdeva ene 30 metrov na treh koncih po toliko, ciprese pa ne pridejo v poštev, ker so za na britof.hvala.lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Gaber? Odporen na nuklearni udar, listje gor ostane tudi pozimi.
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Meni je lovorikovec pozebel le prvo leto (pomladansko sajenje), ker je z zamudo odgnal. Pa še to le nekaj zgornjih poganjkov, ki niso bili dovolj oleseneli.
Vsa naslednja leta pa nikoli, četudi je bilo -15 st.C.

Shocked
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

tigrček je napisal/a:
ciprese pa ne pridejo v poštev, ker so za na britof.hvala.lp

Ahaha, ista zgodba pri nas.
Mi bomo verjetno dali lovorikovec, samo sedaj ne vem točna ali je širokolistni bolj odporen na mraz ali ozkolistni. Pa važno je kje so bile sadike vzgojene.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, ker sem tudi jaz lani in letos imela dopolnitev in preobrazbo pri nas, sem se precej pozanimala o šmarni hrušici. Bojda je določena sorta super za živo mejo. Jaz imam taveliko namesto breskve, ki se je posušila. Navdušili so me prispevki iz našega foruma . Super je tole, ko dobiš take nasvete.
Irena
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Bršljan je tudi kar trpežen, če mu naštimaš oporo bo dovolj gosta stena (če ti je gaber preveč svetlobno prepusten recimo).
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Lovorikovec zelo prizadene tudi zimska suša, ko v soncu iz listov izhlapeva voda, korenine pa je ne morejo črpati zaradi zmrznjenih tal. Laiki to hitro pripišejo zmrzali. Jaz sem sicer velika oboževalka tise: je sicer draga investicija, toda živa meja iz nje je prvič večno lepa, drugič preprosta za vzdrževanje. Tisa tudi prenese konkretno pomlajevanje. Stebričaste sorte ne potrebujejo dosti oblikovanja.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj vem, da je malo neumesten, morda celi nesramen komentar/vprašanje, pa vseeno ...
Zakaj za vraga je v naši deželi takšna obsedenost s preprečevanjem pogledov sosedov ?!
Poleg tega so te (pre)visoke in goste žive meje, za katere menda celo ni omejitve višine pravi "morilci" vsega drugega rastja v bližini, gojišča in skrivališča za škodljivce ...

Se opravičujem, ampak prav moral sem to napisati !
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Saj je vse res, kar si zapisal.
Dodal bi mogoče le še tole: in ovirajo promet v naselju, še posebej so nevarne v kakem križišču!

V nekem naselju sem nekoč slišal sledečo opazko... - pošteni ljudje imajo nizke žive meje. Je pa višina žive meje odvisna od sosedskih odnosov, ti pa žal povsod niso kot bi morali biti.
Odgovori