Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bazilika Blue Spice
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Bazilika Blue Spice
(Prenos iz arhiva)
Bazilika Blue Spice
Naj bi bila križanec med Purpurno baziliko in Ocimum americanum, Ameriško baziliko.
http://herbsociety.org/herbs/documents/OcimumbasilicumBlueSpice2.pdf
Zelo zanimiva bazilika, z močno aromo, cel vrt "odišavi"! Naj bi prevladoval (overtone) vonj po vaniliji, deloma citroni, sam ga še nisem popredalčkal
Paše k paradižnikom, čilijem, sadnim solatam, z origanom, asparagusom ...
Letos bom poskusil nasušiti liste , lani so bili nasmukani posušeni cvetovi v oljčnem olju zelo pikantni!
Mogoče je ne bi omenjal, ampak letos me je razveselila s samosevci, kar se mi pri baziliki še ni zgodilo! Odkril sem jo šele, ko je prikukala iz nizkega fižola.
Izgleda, da je veliko bolj odporna priti mrazu, kot čisto navadne sorte bazilke - vsaj tiste, ki sem jih dosedaj gojil, npr. Genovese, pa velikolistna italijanska itd.
Letošnja, sajena na grede s paradižnikom in ostalimi "prijateljskimi" začimbami
Samosevna, na gredi, kjer je bil lani paradižnik
http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-bazilika.html
Mimogrede, nabavil sem jo po pomoti, brez preverbe sem mislil da je to modrolistna bazilika
LP_________________mfranc
Naj bi bila križanec med Purpurno baziliko in Ocimum americanum, Ameriško baziliko.
http://herbsociety.org/herbs/documents/OcimumbasilicumBlueSpice2.pdf
Zelo zanimiva bazilika, z močno aromo, cel vrt "odišavi"! Naj bi prevladoval (overtone) vonj po vaniliji, deloma citroni, sam ga še nisem popredalčkal
Paše k paradižnikom, čilijem, sadnim solatam, z origanom, asparagusom ...
Letos bom poskusil nasušiti liste , lani so bili nasmukani posušeni cvetovi v oljčnem olju zelo pikantni!
Mogoče je ne bi omenjal, ampak letos me je razveselila s samosevci, kar se mi pri baziliki še ni zgodilo! Odkril sem jo šele, ko je prikukala iz nizkega fižola.
Izgleda, da je veliko bolj odporna priti mrazu, kot čisto navadne sorte bazilke - vsaj tiste, ki sem jih dosedaj gojil, npr. Genovese, pa velikolistna italijanska itd.
Letošnja, sajena na grede s paradižnikom in ostalimi "prijateljskimi" začimbami
Samosevna, na gredi, kjer je bil lani paradižnik
http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-bazilika.html
Mimogrede, nabavil sem jo po pomoti, brez preverbe sem mislil da je to modrolistna bazilika
LP_________________mfranc
mfranc, se toplo priporočam za semena. I
n še dvoje. Ocimum americanum brez problema ohrani semena čez zimo v tleh, sem jo imela pred vsaj 10 leti že na vrtu.
Zakaj pa odcvetajočoh socvetij ne posmukaš in jih daš v olje, najboilje olivno, malo soli zraven in mega shranek je narejen. Vsestransko uporaben, tudi za to, da ga namažeš na kruh kot podlago kakemu siru, morda celo čiliju.
n še dvoje. Ocimum americanum brez problema ohrani semena čez zimo v tleh, sem jo imela pred vsaj 10 leti že na vrtu.
Zakaj pa odcvetajočoh socvetij ne posmukaš in jih daš v olje, najboilje olivno, malo soli zraven in mega shranek je narejen. Vsestransko uporaben, tudi za to, da ga namažeš na kruh kot podlago kakemu siru, morda celo čiliju.
metuljc je napisal/a: |
Ocimum americanum brez problema ohrani semena čez zimo v tleh, sem jo imela pred vsaj 10 leti že na vrtu. |
Evo, vedno kaj novega izvem; oziroma vidim, da bi moral probat še kakšne nove sorte .
Mimogrede, sem pa pred leti že gojil neko drobnolistno, modrolistno baziliko, zelo aromatična je bila, ampak tudi občutljiva, se mi zdi, da ni dočakala konca sezone.
Žal so tudi take, ki jim naša klima ne paše .
Za seme ne bo problema; "omakco" v olju pa imam tudi v planu, pa nekako ne pridem skupaj z vremenom. Saj vidiš, če ne pada vsak dan, pa pada vsaj vsake pol ure .
LP_________________mfranc