Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

POd fižol nisem podstavil ničesar, zato imam sedaj gnile stroke. Ponekod je noter še lepo zrnje.

Vprašanja:
- ali je kaj narobe, če jemo semena fižola, ki so po površini malo rjava (sicer trda kot navadna, brez plesni)? Takega je kar nekaj in se mi ga zdi škoda zavreči, če je še dober, sicer gre seveda na kompost

- ali je kaj narobe če jemo nedozorele fižole?

- ali je kaj narobe, če jemo nakaljene fižole (eni že v strokih kalijo)?
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz uživam vse tri tvoje naštete variante. Z drugo in tretjo gotovo ni nič narobe. Za prvo pa tudi mislim, da ne... Nekje sem prečitala, da se pri nas ni razširilo gojenje belozrnatih fižolov ravno zato, ker se rjave lise na belem fižolu bolj vidijo, kot na pisanem (kar nekajkrat sem opazila, da je imelo kupljeno zrnje rjave lise). Tako izgleda, da je tak fižol užiten, ni pa lep na pogled._________________naredimo svet lepši
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Super, hvala... pisker že laufa Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi pri meni se danes kuha svež fižol v zrnju, ki je skalil že v stroku Smile
Saj kalčki naj bi bili še bolj zdravi, imajo encime (ne vem pa, kako prestanejo kuhanje Question )._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Encimi prestanejo kuhanje enako kot vse ostale beljakovine, v stanju trajne denaturacije (koagulacije), neaktivni torej.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

jaz pa sem pobrala ves fižol: črni, plesnivi stroki, notri podobno stanje, tako da ne vem, ali naj fižol (na pol suh) operem in zdrgnem dol plesen, dam sušit in v skrinjo ali naj dam takega sušit in potem oprat in v skrinjo. Še nikoli ni bil tak fižol, letos pa najmanj 10 kg na pol plesnivih zrn._________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Takoj operi, če se bo plesen posušila na semenih, je ne boš spravila dol. Po moje ni na odmet, če prvi vodi dodaš malo čistila za posodo, potem pa seveda dobro izpereš.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

A ne pomaga tudi, če opereš v vodi kateri dodaš sodo?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbrž res, pa še enostavneje je sprati.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

hvala za tole._________________Lp, Živa
Odgovori