Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Trajna zelenjava

cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Joj copatka , hvala za pojasnilo. Kosilo je bilo bolj tako, tako in bi bilo komaj, ko bi si eno posodico dala k ustom, ko sem tole brala Smile Pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

tudi če daš suhe liste, ker so usnjati se kaj hitro zmekšajo. makaroni z žajbljom je enako kot pica bila hrana sirotinje. danes so prava delicija. edino pri žajblju se svetuje, da se ga ne je prepogosto in za eno porcijo ne več kot 7 listov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, voda! Zanimivo je, da preveč dobrega še s kruhom ni dobro (je rekel moj pokojni profesor opisne geometrije) Rolling Eyes .

Berem o strupu tujonu, očitno tudi žajbljevega limončela ni dobro preveč piti, škoda Wink !_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Copatka, če žajbelj skuhaš na vodi (torej čaj, vodni izvleček), pa potem to dodaš limončelu, bo tujon ostal v listih (ker ni topen v vodi). Tudi, če vseh listov v pašti ne poješ, bo kar nekaj tujona ostalo v njih. Pa, saj ne ješ vsak drug dan tega, kajne?
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ne, seveda ne, metuljc :-) .

Za limončelo je pa prepozno - ves, ki je že narejen, se je namakal v šnopsu, zadnji liter se pa še namaka Rolling Eyes . Pa drugo leto po drugem receptu!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Če kdo želi imam viška Stachys affinis - kitajska artičoka. , sem kar malo pozabila nanjo. Se kar lepo širi po vrtu. Smile

Pa še http://www.motherearthnews.com/real-food/learn-all-about-crosnes-zmaz04fmzsel.aspx?PageId=1
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

A-A, kako ja pa kaj z izkopavanjem v težki zemlji? So gomoljčki globoko ali bolj pri vrhu, kakor se mi sicer dozdeva da bi bili?

... in voluhar?

... in poletna suša?

... in kasneje na krožniku?

Bi se bilo možno dogovoriti za na jesenskem srečanju? Embarassed
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole bi pa mene tudi zanimalo, sem o njem že ničkolikokrat brala v eni knjigi o zelenjavi na vrtu.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Aye Aye, jaz bi bila zainteresirana, sem jo gojila pred leti in mi je bila kar zanimiva zadeva, a jo takrat nisem znala tako ceniti, kot bi jo zdaj. Kako je možno priti do rastlinice ali dveh? Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

juglans, gomoljčki so tako globoko, kot jih posadiš, tako neverjetno nezahtevna rastlina je to. Vsako leto se pri kopanju krompirja, oziroma yacona... gomoljčki razširijo naokoli, pač kakor pride, tako so eni bolj spodaj drugi bolj zgoraj, tudi tik pod površino. Se je pa zgodilo že tudi, da sem postavila leseno dvignjeno gredico za yacon, kar na njih, tam 40 cm sem jih zasula pa so prišle ven. Very Happy Glede težke ilovnate zemlje pa ne vem, verjetno tudi ni problemov.

voluhar tudi ne vem, nisem opazila kaj nenavadnega, a ponavadi vsaj pri meni se spravi ravno na tisto kar si nekako najbolj želim. Rolling Eyes

S sušo tudi nima problemov, razen če so gomoljčki preplitko. Morda v suši malo stagnira, potem pa nadoknadi ko ima zadosti vode.

Na krožniku, hmmm, že dolgo tega, zdaj ponavadi pristanejo kar v direktno v ustih. Okus nekaj med topinaburjem in jakunom. Okusno vsekakor, le malo več dela za na krožnik, saj so gomoljčki vsaj pri meni dokaj mali. Pa še oblika je taka, da je kar nekaj dela preden jih očistiš vse zemlje in včasih potem še kaj škrta med zobmi. Wink

Lahko na jesenskem srečanju, ali kaki drugi priložnosti, če se mudiš kje v bližini. Smile

Metuljc, midve sva pa blizu, tako, da kadarkoli, le povej in ti prinesem. Wink

Ivčk, lahko probam poslat, ali pa morda kdaj pridem na vaš konec, hmm kaj pa paradajzfešta, bo letos? Smile
Odgovori