Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
kisanje zelja in repe
Jaz sem letos prvič na vrh kozarcev dal še plastiko, ki potlači zelje pod nivo tekočine. Vendar je, čeprav sem natočil tekočino do vrha kozarca preden sem ga zatesnil, zelje vso vodo popilo in na vrhu postalo malo rjavo.
Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo?
Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo?
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.
metuljc je napisal/a: |
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda. Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto. |
Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam. Bo v prihodnje potrebno v nabavo za manjšimi posodami.
@Tiana; nekaj malega že nastaja, preostanek sledi,ker je preveč sončno za sedenje notri --> kisanje v kozarcih
figula je napisal/a: |
juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov. Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel. Nekje nekaj delam narobe , vsake toliko pa uspem (?) |
A lahko kakšno besedico več o neuspelih poizkusih. Kako je zgledalo, okus, vonj?
Ker mi dejansko ni znano kaj bi lahko šlo narobe.
Pri meni se je v vseh kozarcih ter kadi z zeljem in repo regularno pričela fermentacija z izločanjem mehurčkov.
Morebiti je bil pri zelju zgornji cm ali dva malo temnejši in mehkejši, ostalo pa je bilo brez vidnih napak.
OK, bo naslednjič bolje.
Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.
Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več.
Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.
Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več.