Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

kisanje zelja in repe

metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Te bomo drezali, juglans, verjemi, zato se raje spravi pisat. Wink
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ojej, težko bom spal. Rolling Eyes

Obljubim za jutri. Embarassed
aladin
Prispevkov: 950
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem letos prvič na vrh kozarcev dal še plastiko, ki potlači zelje pod nivo tekočine. Vendar je, čeprav sem natočil tekočino do vrha kozarca preden sem ga zatesnil, zelje vso vodo popilo in na vrhu postalo malo rjavo.

Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Juglans, tule te bom pa tudi jaz prigajala k pisanju Wink
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

metuljc je napisal/a:
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.


Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam. Bo v prihodnje potrebno v nabavo za manjšimi posodami.

@Tiana; nekaj malega že nastaja, preostanek sledi,ker je preveč sončno za sedenje notri --> kisanje v kozarcih
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Juglans, glede vremena se pa popolnoma strinjam, toliko bom že počakala. Se tudi namreč jaz ravno odpravljam ven sunny
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

figula je napisal/a:
juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel Crying or Very sad . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.

Nekje nekaj delam narobe Embarassed Embarassed , vsake toliko pa uspem (?) Shocked


A lahko kakšno besedico več o neuspelih poizkusih. Kako je zgledalo, okus, vonj?
Ker mi dejansko ni znano kaj bi lahko šlo narobe.

Pri meni se je v vseh kozarcih ter kadi z zeljem in repo regularno pričela fermentacija z izločanjem mehurčkov.
Morebiti je bil pri zelju zgornji cm ali dva malo temnejši in mehkejši, ostalo pa je bilo brez vidnih napak.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Saj ne vem kako bi opisala - enostavno ni bil pravi vonj, enkrat pa je kljub mehurčkom in brbotanju ostalo samo zelo slano - nič kislo Shocked

Moja napaka je, da si nisem zapisala sestavin - ko je uspelo in ko ni. Drugo leto tečemo ponovitveni krog Laughing
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

OK, bo naslednjič bolje.

Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.

Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več.
Odgovori