Krofi

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

He, he, tudi jaz ! In sem si mislila, da k vodi pa ja bolj ustreza kak polnozrnat prepečenec, kot pa en okusen krof. Embarassed
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ha, seveda je bila mišljena kava. Ne me tako dobesedno jemat, no. Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če je manj toplo, mora verjetno dlje časa vzhajat?
Če ne vzhajajo dovolj, so težji, manj puhasti in ni bele črte.

Kakor koli, sem ziheraš in ne spreminjam rad, ko mi nekaj dobro uspe.
Tudi mi imamo v stanovanju 20-21°C, ta dan samo malo bolj zahajcamo.

Drugače sta pri nas zadolženi za sladice žena in 15 letna hči.
Iz spošovanja do žene, ne bom napisal kakšni so bili njeni zadnji krofi.Laughing Laughing
Jaz sem se jih lotil bolj iz heca, ker je žena rekla, da jih ne bo več delala in je hotela naredit miške.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Prebrala sem Rosanin recept in pritrjujem vsemu, razen pri temperaturi.

Ne rečem, da nima prav, a izgleda, da ni samo temperatura zraka tista, ki odloča, ampak tudi siceršnja mikroklima v prostoru in podlaga, na katero odlagamo. Granit recimo se gotovo obnaša drugače kot les.
Pri meni v kuhinji je med 20 in 21 °C (imam dve napravi, ki kažeta temperaturo in se ujemata) pa krofi ne smejo vzhajati več kot 45 minut. Eno uro bi bilo že preveč. Imam pa za podlago gosto tkano debelejšo tkanino, ki gotovo nekaj pomaga pri zadrževanju osnovne toplote testa. Morda igra kaj vloge tudi odstotek vlage v zraku, ki je pozimi pri meni konstantno prenizka.

Drugače pa ja, nižja temperatura, daljši čas vzhajanja.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Re: Krofi

Odgovor Napisal/-a copatka »

Prebrala sem nekaj strani vaših receptov. Tudi sama sem že enkrat gledala recept od Rosane, ampak meni se zdi, da malo preveč komplicira pri pripravi, meni kruhomat čisto krasno testo naredi. ;)

No, še moj recept, po katerem delam:

Krofi – kruhomat Kulinarika Reca

Količina: 12 krofov
25 dag gladke bele moke tip 500
25 dag ostre moke
2,5 dag svežega kvasa/2 vrečki suhega
2,5 dl mlačnega mleka
0,5 dl olja
4 rumenjake
1 žlica kisle smetane
1 vanilin sladkor
3 dag rjavega kristalnega sladkorja
3 jedilne žlice ruma
nastrgana lupinica ene neškropljene limone
ščep soli
olje za cvrtje
marmelada za nadevanje
Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

V kruhomat damo mlačno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.
Medtem ko aparat dela testo, pripravimo delovno površino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo, ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco, ki jo razrežemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prtičem.
V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.
V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo brizge napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.
Marmeladi dodamo rum in lupinico limone ter vse skupaj stepemo z ročnim mešalnikom.

Kruhomat nastavim na program za gnetenje in vzhajanje, ampak ne vzhajam do konca. Potem malo pregnetem in trgam po enih 8 dkg za kroglice. Mi pa prve prehitro vzhajajo. Naslednjo rundo jih ne bom nič pokrila, dokler ne bodo vse kroglice narejene. Potem pa po 15 minut na vsaki strani pod prtičem. Bom videla, če bodo tako bolj enakomerno vzhajani.
Problem imam pa s pečenjem. Temperaturo nastavim na 170 stopinj na termometru, a se olje zelo ohladi, ko dam not krofe. Cvrem v veliki ponvi po 6 naenkrat. Potem dam plin na ful, a se spet preveč segreje ... pa prestavim na najmanjšega ... selim s plina na plin. :roll:

Pa še malo EPP. ;) Pred časom sem na Štefkinih dobrotah kupila https://stefkinedobrote.si/izdelek/sili ... -za-testo/ . Nakup stoletja!! Tudi božične potice so se delale na njem. Saj na kakšni kitajski strani bi to dobila ceneje, a naj še prijazna Štefka kaj zasluži. Jo včasih kaj vprašam in vedno rada odgovori. :)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Re: Krofi

copatka: po mojih izkušnjah je 160+ °C ravno prava. Za cvrenje 2 do max 3 minute na vsaki strani. Z vzdrževanjem temperature na plinu sem tudi sama kar naprej imela težave, potem sem pa vzela eno širšo posodo, v katero gre 5 krofov in je bolje. Mogoče ravno širina pripomore, da se vročina bolje porazdeli???
Odgovori