Paprika 2026

Odgovori
brbr

Re: Paprika 2026

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ab, zdajle sem šla malo pogledat, kaj pravijo o paprikah primernih za ajvar naše južni bratje. naletela sem kar na nekaj člankov, kjer opisujejo tri najboljše sorte: Kurtovska kapija, Amfora in Rog paprike. Glede na prebrano bi rekla, da je tale Albanka v bistvu sorta Amfora (pravijo, da sodi med kapije), katere značilnosti so: velik podolgovat plod, širine 5do 6cm in teže približno 100g, lahko tudi več, debelina stene 4-6mm. Plodovi so ploščati, gladki, zelo lepi na pogled, ki so na koncu rahlo zakrivljeni. V tehnološki zrelosti je temno zelene barve, v fiziološki pa intenzivno rdeče barve.
brbr

Če bo vse po sreči (moram aktivirati srbsko navezo za nakup), bom dobila semena tele paprike...

https://starasemena.com/proizvod/makedo ... -ajvarusa/
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Zelo lepa, verjetno tudi okusna paprika.
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

živa napisal/-a: Če Feb 19, 2026 9:06 am je kdo že imel papriko alboregia? Je visoka rastlina? Opis je mikaven.
Ja, lani sem bila zadovoljna z njo. V bistvu je barbura. Pri meni ni zrasla toliko, da bi rabila oporo. Je pa dobro rodila. Od amaranta pa sem imela tudi sorto korosko, ki tudi ful dobro rodi. Iz te paprike sem pa naredila ajvar in je odlicen.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sončece, hvala za razlago.
Sem še malo spraševala okoli, Alboregio hvalijo kot zelo rodno, nizko debelomesnato papriko. Sama sem že veliko let sejala Feher (Lidl), ki je izredno zgodnja in nizka, ni pa debela.

Hvala, morala bom očitno v Bauhaus ali Obi, če imajo tam Amarantova semena.
brbr

Mislim, Amarantovih semen Obi, Bauhaus, Kalia, Itd. nimajo. Zagotovo jih imajo v BTCju, zaprta tržnica, trgovina z zdravo hrano Rastoča jablana.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imeli naj bi jih tudi v BC Naklo, če ti je bolj priročno, kot BTC Lj.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Lj mi je bližje, Naklo je več kot uro stran, zanj vem, sem že kdaj kupovala tam.
hvala za usmeritev obema
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Jaz jih narocim na njihovi spletni strani in dobim po posti.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Živa, Amarantova semena imajo tudi v Eurogardnu, ki je enostavno dostopen iz obvoznice in veliko prostora za parkiranje. Seveda bi bilo dobro prej po telefonu preveriti ali imajo točno ta, ki jih iščeš.
Odgovori