Kapusov belin gosenice

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Kapusov belin gosenice

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Gosenice pri meni cenijo prav vse kapusnice, ki jih gojim. Sadim jih le malo in gosenice ročno obiram. Lani so mi hudo napadale nadzemne kolerabice, tako da so bile kar borne, še posebej sajene poleti.
Letos sem se odločila, da zdaj spomladi posadim malo več kolerabic. Komaj sem začela mislite nanje, že sem videla letati okrog kapusovega belina. Zato sem jim zabodla v zemljo lok in jih prekrila s kopreno. Pokrite nameravam imeti, dokler so mlade, ker se mi zdi, da stare napadajo precej manj.
Janika
Kraj: Okolica Kranja

Odgovor Napisal/-a Janika »

Jaz kapusnice pokrivam s protiinsektno mrežo že več let. Imam majhen zelenjavni vrt in posadim do deset sadik kolerabice, zelja, cvetače, brokolija. Pred tem so mi gosenice, hržice in stenice uničile pridelek vsaj za polovico. Mreže pa kar pustim do pobiranja. Takoj ko posadim zapičim loke in pokrijem z mrežo.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Thja, gosenic pa menda ja res ni problem pobrat? Ce ne gre, pa mikroorganizmi, popolnoma ucinkoviti so (Agree npr.).
Uporabljam ga tudi sam, a primarno zaradi paradiznikov, kjer je zelene gosenice reeeees tezko opazit.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Hja, pa poberi gosenice, ki se ti najprej spretno prikrijejo, da so videti kot listna žila, potem se pa zavrtajo v zeljno glavo ...
Zadnjič spremenil Lpmami, dne Po Apr 20, 2026 8:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.
GrGr

Ja, na zelju in ohrovtu se znajo hitro skrit in rovarijo v notranjosti glav. Ju nimam, pridelujem brokoli, cvetaco, brsticni ohrovt in kolerabo, kjer je pobiranje enostavno.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Zbodla me je tvoja pripomba, da gosenic pa menda ja res naj ne bi bil problem pobrat. Lahko tebi, ko ne gojiš glavnatih kapusnic. Nadzemne kolerabice so pa pri meni na udaru, ker so prve kapusnice, ki jih sadim in jih belini vneto obiskujejo, ko končno odkrijejo nekaj primernega za odlaganje jajčec.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pokrivanje res deluje, vendar potem ne vidim polžev. :evil:
Je pa še en bolj nevaren škodljivec zelja, ko so na videz lepe zdrave trde glave, ko režeš, pa je vse rjavo. Tripsi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Z gosenicami pri meni ni večjih problemov. So pa kar veliko škode povzročale stenice (?) - žuželke, ki sesajo sok iz listov. Zato zdaj kapusnice prekrivam s protiinsektno mrežo in težav ni več. Polži ne delajo prekomerne škode, tripsov pa še nisem zasledila.
GrGr

Ja, stenice, te pa so problem, a odvisno od leta in vrste stenic. Smo tu ze modrovali, da jih je najbolje pobirat in eliminirat rocno zjutraj, ko se niso tako hitre...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A je kdo poskusil na palčke obesit bele metuljčke, menda naj bi se samice odpravile drugam izlegat jajčeca, ker vidijo konkurenco.
Sem 1x nekje brala. Poskusiti ni greh, morda nekje stran od večine sadik.
Odgovori