Češnje - recepti za ozimnico
-
crtj-admin
- Site Admin
Češnje - recepti za ozimnico
(Prenos iz arhiva)
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Lani sem jih nekaj zamrznila. Kar cele, brez dodajanja sladkorja. Zadnje sem porabila pozno pozimi in so bile še vedno super. Izkoščičevala sem jih, ko so odmrznile. Ker so hrustavke, ni bilo nobenega problema, ostale so lepo čvrste. Letos ni bilo viška za skrinjo, saj smo drevo lani pošteno obžagali.
-
MARTINKA
- muha
- Site Admin
Re: Češnje - recepti za ozimnico
Letos je izgleda spet obilna letina češenj. Včeraj sem nepričakovano dobila kar nekaj kilc sveže obranih neškropljenih hrustavk. Takoj sem se lotila vkuhavanja po sistemu pasteriziranih shrankov brez dodatkov. Razkoščičene, močno natlačene v kozarec, mrežico-distančnik gor in pasterizirane. Za češnjeve zavitke in podobno pecivo pozimi.
Kar narava ponudi, ni pošteno zavreči, pa čeprav nam včasih delo pride malček odveč.
Kar narava ponudi, ni pošteno zavreči, pa čeprav nam včasih delo pride malček odveč.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
O, kako sladke skrbi.
martinka, Metuljc ima več izkušenj s kisom različnega sadja. Pojma nimam, boš videla čez čas, ali bo kis.
Pri nas so Burlatke po zmrzali odvrgle plodove, bilo bi jih za dve pesti. Hrustavka pa je imela nekaj kg češenj, ki smo jih pojedli in en štrudl sem naredila ter 3 kozarce kompota. Ker so debele, sem jih ročno izkoščičila - vsako prerezala in dala ven koščico. Ta vikend sem dobila rumene hrustavke, ki pa grenijo, niso nam všeč. Verjetno v štrudlu tudi ne bodo dobre.
martinka, Metuljc ima več izkušenj s kisom različnega sadja. Pojma nimam, boš videla čez čas, ali bo kis.
Pri nas so Burlatke po zmrzali odvrgle plodove, bilo bi jih za dve pesti. Hrustavka pa je imela nekaj kg češenj, ki smo jih pojedli in en štrudl sem naredila ter 3 kozarce kompota. Ker so debele, sem jih ročno izkoščičila - vsako prerezala in dala ven koščico. Ta vikend sem dobila rumene hrustavke, ki pa grenijo, niso nam všeč. Verjetno v štrudlu tudi ne bodo dobre.
-
aladin
- Kraj: radovljica
- Kontakt:
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Aladin, hvala.
- muha
- Site Admin
Moja teta jih je sušila za kompote, neizkoščičene. Pozimi je zelo teknil, tako češnje, kot tekočina. Meni so bile tudi sveže všeč, nevšečnost je bila le v tem, da so bile najbolj pozne in je bilo precej črvivih. Črvojedine se niti ni videlo, vsaj ne v začetku, le če si jo odprl, si našel malega belega slepega potnika, zato smo jih brez predsodkov jedli kar s proteini vred.