Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Domač Bokashi posip
Muha, hvala za odgovor, čeprav me je razžalostil .
Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos sem testirala 3 variante bokašija:
1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma
2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi
3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.
Rezultati fermentiranja v Organku:
1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj.
2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni
3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.
Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.
Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat!
1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma
2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi
3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.
Rezultati fermentiranja v Organku:
1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj.
2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni
3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.
Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.
Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat!
A-A, ker nimam možnosti znanstvenega preverjanja števila in zdravja drobnoživk, se zanašam na "organoleptične zaznave" . Merilo mi je bilo kislo zelje: če je v redu, ima kar prijeten vonj, če se nagiba k gnitju, je tudi vonj neprijeten.
Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.
Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja.
Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.
Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja.