Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Domač Bokashi posip

Odgovori
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, hvala za odgovor, čeprav me je razžalostil Crying or Very sad .

Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist Rolling Eyes . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost hlipanje ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Seveda testiraj še naprej. Marsikdaj se izkaže bolj obetavno, kot je izgledalo v začetku.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem testirala 3 variante bokašija:

1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma
2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi
3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.

Rezultati fermentiranja v Organku:

1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj.
2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni
3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.

Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.

Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat! Wink
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Ali si dala vedno enako količino EM ali si dala pri starem dvojno količino?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri eno leto starem sem dala dvojno količino, pri zufovem pripravku tudi. Ampak lahko, da so drobnoživke oslabljene in množica ne pripomore dovolj. Ne vem, le domnevam. Tudi melaso sem odmerila bolj bogato, da bi se revice laže opomogle Wink .
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

hmm, zanimivo muha. A kako veš, kateri imajo več drobnoživk. Po vonju najbrž ni nujno. Si opazovala tudi kako hitro kaj razpadejo. Glede na to da si dala več melase in EM-a čeprav starega, bi si mislila, da je ravno vonj kazalec močnejšega fermentiranja. nevem
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A-A, ker nimam možnosti znanstvenega preverjanja števila in zdravja drobnoživk, se zanašam na "organoleptične zaznave" Wink Laughing . Merilo mi je bilo kislo zelje: če je v redu, ima kar prijeten vonj, če se nagiba k gnitju, je tudi vonj neprijeten.

Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.

Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja.
primorc
Prispevkov: 16
Pridružen: Po Jun 22, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a primorc »

Ali lahko pri tem receptu iz prve strani uporabimo tudi pšenične otrobe? Ali je obvezna uporaba ovsenih otrobov?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da kar vsi uporabljamo pšenične otrobe, saj je do ovsenih težko priti.
primorc
Prispevkov: 16
Pridružen: Po Jun 22, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a primorc »

Aha.. no super.
Ker sem tudi sam opazil, da je ovsene otrobe težko dobiti. Pšenične pa se dobi brez problema.

Hvala za odgovor!
Odgovori