Muha, hvala za odgovor, čeprav me je razžalostil .
Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma 2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi 3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.
Rezultati fermentiranja v Organku:
1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj. 2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni 3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.
Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.
Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat!
Pri eno leto starem sem dala dvojno količino, pri zufovem pripravku tudi. Ampak lahko, da so drobnoživke oslabljene in množica ne pripomore dovolj. Ne vem, le domnevam. Tudi melaso sem odmerila bolj bogato, da bi se revice laže opomogle .
hmm, zanimivo muha. A kako veš, kateri imajo več drobnoživk. Po vonju najbrž ni nujno. Si opazovala tudi kako hitro kaj razpadejo. Glede na to da si dala več melase in EM-a čeprav starega, bi si mislila, da je ravno vonj kazalec močnejšega fermentiranja.
A-A, ker nimam možnosti znanstvenega preverjanja števila in zdravja drobnoživk, se zanašam na "organoleptične zaznave" . Merilo mi je bilo kislo zelje: če je v redu, ima kar prijeten vonj, če se nagiba k gnitju, je tudi vonj neprijeten.
Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.
Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja.