Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vložena rdeča pesa

copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, kis za vlaganje ali navadni? Sliši se dobro, mogoče se je bom kljub predsodkom tudi jaz lotila Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Uporabila sem kis za vlaganje. Imela sem namen uporabiti en zelo dober, domač vinski kis, pa mi ga je bilo škoda Embarassed, ker nisem vedela, ali nam bo pesa všeč. ali ne.

Je pa peso pohvalil celo moj ndražji, ki je vedno govoril, da rdeče pese ne mara (ne vem, mogoče je pohvalil le zato, ker mi ni hotel kaziti veselja). Daj, Copatka pripravi si eno, dve pesi, tako za kosilo in, če ti bo všeč si jih pripraviš več za zimo..._________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, danes sem si pripravila kuhano peso v solati - njami, sem bila presenečena Rolling Eyes . Tako sem se odločila, da jo bom vseeno vložila Wink .

Ker sem začetnica tudi pri vlaganju, mi nikoli ni jasno, kaj pravzaprav prepreči kvarjenje - kis ali sladkor ali oboje skupaj? Je torej treba peso tudi sladkati, ali bi bilo dobro tudi brez sladkorja? Je že sama po sebi malo sladka in mi še dodaten sladkor ni všeč (če to ni ravno marmelada Wink ) ...

Muha, misliš, da bi ji kaj škodilo, če bi dala še manj sladkorja kot 15 dkg/10 l (no ja, itak je nimam toliko, pač v takšnem razmerju Wink )?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka, a veš, da ne vem zaprmej. Velikokrat zasledim v receptih za vlaganje tudi malček sladkorja, ne samo pri pesi.

Mislim si pa, da je za trajnost odgovoren predvsem kis, sladkorja pesa tako ali tako nekaj že ima sama.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hehe, me veseli, muha, da tudi taki stručkoti niste čisto ziher Very Happy .

Sem pa ravnokar opazila, da v receptu od brbr sploh ni sladkorja!!

Brbr, torej si jo ti vložila povsem brez sladkorja? Če se bo ali ne bo pokvarila, se bo sicer šele kasneje videlo Rolling Eyes ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Najprej- me veseli, da ti je pesa všeč Wink
Drugo - glede sladkorja v receptih - jaz vedno hodim po robu in ne sladkam. Že leta naprimer vlagam celo sadje (češnje, slive, jagode, marelice, paradižnik) povsem brez vsega - samo natlačene v kozarec in pasterizirane. Pa se odlično obdržijo vse leto in več.

Tu pri pesi pa je še kis, ki je priznan konzervans. Pazi pa - v mojem receptu kis ni redčen z vodo! Jaz nisem delala po tem receptu, ampak sem kis redčila v Muhinem razmerju in nisem sladkala. Zdaj sta kozarca (ja imam cela dva kozarca) na pultu v shrambi, kjer bosta ostala ene 14 dni na opazovanju. Če bosta v redu, bosta napredovala v omaro. Sporočim rezultat.

Še tole bi rada povedala: tudi, če vam je pesa zelo všeč, je ni dobro jesti preveč, ker vsebuje oksalno kislino, ki se v telesu veže v oksalat, pri tem pa pobira kalcij. Tako, ni naboljše živilo za naše kosti._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr, še en kos sira na dan, pa se zgliha Wink Laughing .

Za nas domače sem vložila nekaj čez 40 kozarcev, za sorodnika nadaljnjih 40, večina od tega bo šla verjetno v enem letu Embarassed . No, nekaj jih je namenjenih tudi za novoletna darila.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, brbr, se bom držala nasvetov Smile . Saj zaenkrat je pesa še na vrtu, pride na vrsto, ko bo čas ...

Jao, muha, dobra si, vsa čast! klanjam se_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Glede sladkorja se moram popravit - kot sem napisala takoj po vlaganju, sem ga dodala 1 žličko - za vsak slučaj, pa tudi, da malo zmehča ostrino kisa.

Muha - nimam besed - vsa čast!_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

He, he, čudno, da nimam že las rdečih od vsega silnega kuhanja. Naenkrat okoli 10 kg skuhat, naslednji dan olupit, prevret, natlačit v kozarce. Potem ponovitev z naslednjimi 10 kilogrami - vsega skupaj 6 ponovitev (po dve na teden). Rezultat užet ko cuna .
Odgovori