Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kisanje repe

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

babaco, morda ti bo tole v pomoč. Naravno kisanje, težave in nasveti
maja
Prispevkov: 17
Pridružen: Sr Avg 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a maja »

cinija1 - jaz vode ne prekuham. Samo pripravim kis in vodo razmerje 1:7 in zalijem, da je vsa repa pokrita. Soliš lahko, ni pa potrebe. Jaz je ne.
metuljc -kis uporabim, ker potem res ni nobenega dela z njo. Samo vzamem,naribam in skuham, ostalo pokrijem nazaj. Ja pa do sedaj se še ni pokvarila. Meni v večnem pomanjkanju časa to kar ustreza.
muha - ne repa ostane trda in se jo enostavno olupi in nariba.

Lp maja._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Počasi me daje firbec in ker bom menda dobila nekaj repe, jo bom del kisala po tem receptu. A pred kisanjem je pa ne bi smela olupiti?
maja
Prispevkov: 17
Pridružen: Sr Avg 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a maja »

Ja to pa še nisem probala. Se mi ne zdi potrebno, saj jo enostavno potem olupim - kot krompir._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Končno mi je uspelo. Cool Repa diši, je kisla in trda, nekaj sem jo že naribal za probo.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

čer, natančno ne vem kako delajo ampak zanimivo, da tukaj sosedje v I. kisajo celo repo z dropo (to kaj ostane od stiskanja grozdja za vino). repa je trda meni nekako drugače kisela-za njih je močno kisela in barba Bepo pravi, da je ni boljše. nariba se jo in potem kuha. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Mi smo včeraj imeli za kosilo kislo repo in ajdove žgance. Repa je bila res dobra, ravno prav kisla, ker jaz ne maram preveč kislih zadev.
To sem imela naribane za dva kozarca, Sem pa letos naredila malo drugače. Naribala, posolila in natlačila v kozarca. Zgoraj sem dala tisto plastično zadevo, ki prepreči, da se dvigne do pokrova.Tekočina je segala skoraj do vrha. Pokrila s pokrovom in čisto malo zaprla. Pustila 3 dni, še malček dolila in zategnila. Pokrila s eno plahto temno, da je bilo v temi. 6.11. sem naribala in je bila včeraj superca. O tem je zuf pisal
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Joj, tole se sliši pa izredno enostavno. Ravno včeraj zvečer sem v knjigi o shranjevanju čitala poglavje o naravnem kisanju, kjer je postopek odlično opisan in razčlenjen, a vse skupaj deluje zelooo, zelooo zahtevno in zamudno._________________naredimo svet lepši
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

cinija, dober tek! Smile Tukaj je cel recept, če koga zanima. http://forum.gartlc.si/gartlc-post-21411.html#21411
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

No danes sem ribala repo in sicer 3kg. Toliko je bilo naribane . Dala sem 6 dkg soli, fino premešala in natlačila v en 2,5 litrski kozarec in en literski. Voda je skoraj do vrha. Dala sem v korilnico, kjer je 20 stopinj za tri dni.
Naslednjo bom ribala v soboto in sem se že odločila, da bom vso dala v literske kozarce, ker je ravno prav za nas tri.
Če bo kakšna razlika med danes in soboto, bom poročala.
lp vsem cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori