Čili - Capiscum

Odgovori
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Krasno labia - super, super palec gor

Moj predlog je, da bi bilo tole podučevanje o čilijih posebna tema, ali pa vsaj na začetku te teme, da ni treba kasneje vso temo prečesavat, da tole najdeš !
Labia hvala za tvoj trud !

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Slika
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Prezimitev čilija- paprike.
V nasprotju z nekaterimi, ki so mislili, da se da prezimiti samo določene vrste je dokazano, da se da v naših pogojih prezimiti VSE vrste čilija -paprike. Je kar nekaj primerov, ko imajo gojitelji tudi po 15 let stare rastline.

Bistvo je, da ne zmrznemo rastline. Najbolje prezimi pri 10 stopinjah celzija. Takrat preide rastlina v fazo mirovanja. Pri tem je važno, da odstranimo vse plodove.
Če ima rastlina zrele plodove si misli, da je zaključila s sezono. Ko odstranimo zrele plodove bodo dozoreli tudi preostali. Ko bomo pobrali vse bo rastlina začela ponovno cveteti in bo prešla zopet v fazo rasti in cvetenja. Vse to je zaradi hormonov v rastlini.

Če je na nekoliko toplejšem do 15 stopinj- potem rabi tudi več svetlobe in lahko raste upočasnjeno do pomladi- ob tem rabi tudi nekaj več vlage.

V jeseni ,če ostanejo zreli plodovi na rastlini bo mislila, da je opravila nalogo in bo pozimi odmrla.

Pomembno je da pri prezimovanju ne zalivamo preveč. Če rastlina začne ponovno cveteti lahko odvrže vso cvetje. To je slabo če želimo zgodnje plodove ( v pomladi).

Glavni razlog odpadanja cvetov je nizka zračna vlaga. Ko se cvetovi odpro jih potresajmo.
Drugo kar je pomembno je da spomladi zelo počasi pričnemo rastlino navajati na več svetlobe in višje temperature. Ob tem zelo pomalem pričnemo, ob rasti listov, zalivati .

Ko se rastlina malo opomore jo presadimo v bogato zemljo , na dnu pa mora biti zelo odcedno- najbolje pesek ali prod.
Nekateri rastlino v jeseni porežejo nazaj tudi na 10 cm. Ni pa to nujno.
Gre bolj za velikost rastline in prostor, ki ga imamo na razpolago. Nekaj obrezovanja pa ji le privoščimo, še posebno, če gre na nižje temperature.
Vsako naslednje leto je prezimovanje lažje, saj steblo že oleseni, koreninski sistem pa je bogat in spomladi imamo močno rast.
Znano je da rastlina bolje rodi drugo leto.

Tukaj pa še ena fotografija mojega prezimljenega čilija (Jalapeno).
Dobro se vidi, da ima že kup plodov in nekaj cvetov. Tudi, da je steblo olesenelo in v bistvu ne rabi več opore. Sam ga nisem porezal nizko, ker sem želel narediti drevesno obliko.

Wizard

Odgovor Napisal/-a Wizard »

Zanima me zakaj na čilijih veliko poganjkov cvetov porjavi in odpade?
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Cvetovi odpadajo v večini primerov zato, ker niso oplojeni.

Lahko pa seveda odpadajo tudi iz drugih razlogov. Naprimer, nenaden hud mraz ali suha zemlja in se rastlina suši, ali kakšen hud stres-šok : temperatura, vlaga, kuhanje lonca....

Če pa odpadajo že oplojeni je razlog v bistvu enak, lahko pa dodamo še slabo prehranjenost in rastlina odvrže odvečne plodove, ker jih ne more prehraniti in se usmeri v samopreživetje.
Odpadanje plodičev velja v večini primerov pri obilici cvetov in plodov v začetnem stadiju.

Kasneje, ko so plodovi večji seveda ne odpadajo.
Kot vemo ima rastlina istočasno cvet, majhne plodiče in večje -lahko tudi skoraj zrele plodove.
Bolj, ko jo bomo obirali bolj bo producirala nove plodove.

Takoj, ko je plod zrel ga oberimo. Lahko tudi obiramo, ko še nima končne barve. Le za spravljanje semena je potrebno počakati do zaključene barve. Seveda seme spravljamo iz najlepšega ploda.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ti kar izloči semena, interesenti se verdno najdejo. Wink
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

metuljc,
a za vsak primer?_________________Viktorh
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, za vsak primer. Itak bodo taki primeri. Saj veš, bolje drži ga nego lovi ga, pravi en pregovor.
viktorh

Veš, ko sem to objavil, sem imel v mislih prav to, da bi od tega imel še kdo drug.
Želel pa sem preveriti imena posameznih sort, da bi jih lahko zabeležil kot prave in jih kasneje uporabljal.
Ne se mi smejati, toda, onega, debelega rdečega, ne upam poizkusiti...kaj pa če je res tako goreč...._________________Viktorh
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

viktorh je napisal/a:

......
Ta mi je velika uganka, ker ga na fotografijah ne morem primerjati, Naga Jolokia pa verjetno ni:

Kdo lahko pomaga......?

viktorh, dejstvo je da so lahko čiliji, ki zrastejo na isti rastlini med seboj precej različni. To sem se do sedaj najbolj prepričala na primeru Peter/Penis čilija.

Tudi, ko sem zagledala to tvojo sličico, sem se spomnila na to sorto, vendar ji odgovarja samo "konica" Cool Embarassed

Tudi, ko sem si jaz ogledovala slike Nage Jolokie na netu, težko verjamem, da je to na sliki ona, ker imajo ponavadi mnogo bolj "grbančasto" povrhnjico.

Bi pa mogoče lahko bila malo "čudna" Jati Jolokia, ki za razliko od Nage ( Capsicum chinense) spada v vrsto Capsicum annuum in tudi ni tako huda kot Naga.

Jaz bi jo na tvojem mestu poskusila. Samo malo Embarassed Zraven pa obvezno mleko ali kisla smetana za vsak slučaj za hlajenje jezika.
Če ne poskusiš, ne boš nikoli vedel nevem

pa še link na sličico nage jolokie iz neta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naga_Jolokia_Peppers.jpg
viktorh

orlica,
hvala.
Poizkusiti moram vse, če hočem vedeti kakšni so. Številke na listu so pa grozne...uf._________________Viktorh
Odgovori