Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Schlumbergera - božični kaktus

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ja, tudi naša mati imajo dva enormna božična kaktusa. Kaj takega, cvet pri cvetu in še kar nastavljata cvetove (res tako žive barve kot óni v sredi na priloženi sliki z naslovom "zahvalni božični velikonočni").

Pomoje ji spomladi odškrnem kak členek ali dva... nedolžen_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Moj kaktus, ki naj bi bil zahvalni, je imel novembra in decembra le par cvetov, zdaj jih ima pa veliko več.

Danes sem v Hoferju kupila velikonočnega, tudi po členkih sodeč je velikonočni in upam, da bo zacvetel. Najprej ga bom presadila, ker ga je težko zalivati v majhnem lončku, ki je napolnjen do vrha.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tale tvoj "zahvalni" se ne more odločiti, je on, ona ali ono. Wink Laughing Laughing Je pa krasen, ni kaj. Naj kar nadaljuje s tradicijo.

Velikonočni naj bi pa bil pravzaprav Hatiora.

Tule pa en izkušeni kaktusar piše, da sta mu dva božična pocvitala od novembra do aprila. Ampak, seveda zna on za kaktuse kar najbolje poskrbeti.
Uporabniški avatar
Plamenka

O, nisem opazila, da je odprta tema za velikonočnega. Bom še tja dala slikco, mogoče bo še kdo. Wink
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Imam takega kot je plamenkin, bel z rožnatim pestičem in vedno cveti okoli božiča.
Sem tudi sama opazila velikonočne v Hoferju, pa sem mislila, da gre samo za marketing. Sedaj vem nekaj več in grem raziskat.
Uporabniški avatar
Plamenka

Zahvalni kaktusi se pripravljajo k cvetenju. Poleti so bili zunaj in jim je zelo prijalo. Potem sem jih presadila in postavila na okensko polico. Ta na prvi sliki bo imel bele cvetove z rahlo rožnatim pridihom. Za ostale tri ne vem. Lani sem jih kupila v Lidlu. Imeli so majcene popke, a niso zacveteli. Čudi me, da so vsi popki svetli, saj sta lani dva imela temnejše, bolj ciklamne.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka: običajno pri kupljenih kaktusih. Izgleda, da jim pred prodajo nekaj dodajajo, da ojačajo barve, v naslednjih letih pa večinoma vsi postanejo bledo rožnati ali beli. Vsaj moje izkušnje so take.

Moji, domnevno božični, imajo nastavke cvetov šele nakazane.
Uporabniški avatar
Plamenka

Potem bom, kot je videti, imela najbrž vse enake barve.
Uporabniški avatar
Plamenka

Popki se razvijajo. Prva dva kaktusa bosta, kot je videti, bledo rožnat in bledo oranžen. Druga dva pa bosta najbrž oba bela z roza sredino. Od teh dveh ima prvi beli, ki je že cvetel, členke ob robovih rdečkaste, drugi pa ne.

Nazadnje urejal/a Plamenka 30 Okt 2022 17:44; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Torej bo pogled le nekoliko bolj barvit, kot je kazalo sprva.
Odgovori