Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Recepti likerjev
Liker iz ARONIJE
- 1 ekološka limona
- 1 ingverjeva korenina (po želji)
- 1 kg aronije
- 0,5 kg sladkorja
- 2 koščka cimetove skorje
- 10 klinčkov
- 1,5 l sadjevca
- trilitrski kozarec za vlaganje;
Limono oščetkamo in narežemo na rezine. Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na rezine. Oprano aronijo stresemo v kozarec. Dodamo še vse ostale naštete sestavine in zalijemo s sadjevcem.
Dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na sonce. Občasno premešamo.
Po šestih tednih precedimo skozi gazo, prelijemo v steklenice, zapremo ter še za dva tedna postavimo v temo, da dozori.
Božansko je. Pa na zdravje!_________________Janika
- 1 ekološka limona
- 1 ingverjeva korenina (po želji)
- 1 kg aronije
- 0,5 kg sladkorja
- 2 koščka cimetove skorje
- 10 klinčkov
- 1,5 l sadjevca
- trilitrski kozarec za vlaganje;
Limono oščetkamo in narežemo na rezine. Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na rezine. Oprano aronijo stresemo v kozarec. Dodamo še vse ostale naštete sestavine in zalijemo s sadjevcem.
Dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na sonce. Občasno premešamo.
Po šestih tednih precedimo skozi gazo, prelijemo v steklenice, zapremo ter še za dva tedna postavimo v temo, da dozori.
Božansko je. Pa na zdravje!_________________Janika
Vse tole se mi namaka že kake 3 tedne + lapuhovi cvetovi. Pa še kakih 40 arcnij bom dodal tja do srede poletja. Odličen liker nastane!
Kot medij za ekstrakcijo uporabljam po priporočilu patra Ašiča navaden tropinovec. Dobi se ga hudooo poceni: 50% po 5€/liter. Vzame se ga seveda 10 litrov in razredči, tako da bo "krepkega zdravja" dovolj
Prednost tropinovca je tudi v tem, da ga je vedno dovolj - tudi ko so hude pozebe (predlani recimo).
Za čaj pa letos tega nisem sušil, naj bo drugačen kot lanski mix...
Kot medij za ekstrakcijo uporabljam po priporočilu patra Ašiča navaden tropinovec. Dobi se ga hudooo poceni: 50% po 5€/liter. Vzame se ga seveda 10 litrov in razredči, tako da bo "krepkega zdravja" dovolj
Prednost tropinovca je tudi v tem, da ga je vedno dovolj - tudi ko so hude pozebe (predlani recimo).
Za čaj pa letos tega nisem sušil, naj bo drugačen kot lanski mix...