Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sok, marmelada iz vinogradniških breskev

crtj-admin
Site Admin

Sok, marmelada iz vinogradniških breskev

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ck je napisal/a:
Nekaj me zanima.
Ali po kuhanju teh vaših breskev (kompot, marmelada,..) grenkoba izgine. Jaz imam namreč Cresthaven, pri kateri včasih kakšna manjša breskev malce pogreni, vedar grenkoba po kuhanju izgine.

muha je napisal/a:
V moji marmeladi je ni čutiti, res pa je bilo breskev le ena tretjina. Pa tudi če bi jo čutila, mene grenkoba ne moti.

ck je napisal/a:
Letos sem naredil (in za zimo shranil) tudi 20 L breskovega gostega soka (prevrel) in je odličen.

dodal: TwityPity

letos sem prvič olupila v.b. za marmelado. pride bolj "čista" grenkobe je vseeno malo čutiti a to ne moti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

pep je napisal/a:
Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.

Kako bi pripravila marmelado iz teh breskev? Ali jim je treba olupek sneti?

Upam, da ne podvajam vprašanje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Olupek rahlo greni. Tako, da je morda bolje olupiti sadeže, vsaj naše breskve se lepo liupijo. Naredila sem tudi sok, menda malo greni, sama ga še nsiem poskusila, ga bom čez vikend. Soku sem dodala nekja soka aronije, bolj za barvo.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Res olupek malo pogreni, pomaga pa tudi, če zdušiš neolupljene in jih potem prepasiraš. Čisto malo tistega okusa po lupini pa meni kar paše._________________Živeti na podeželju je najlepše!
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Marijav pa breskve same želirajo, ali je potrebno dadati želirni sldkor namesto navadnega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Breskve nimajo pektina (in tudi premalo kisline za moj okus), dodam limonin sok in ob koncu kuhanja malo želina, zmešanega s sladkorjem (žlica želina, 5 žlic sladkorja približno razmerje) in še malo pokuham ter naredim želirni preizkus s krožničkom.
Sama želirnega sladkorja praviloma ne uporabljam.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pri nas smo kuhali marmelado50, 50breskve aronija, brez želirnega sladkorja, samo z navadnim in to samo pol od predvidenega, marmelada je čudovita.
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Metuljic, hvala. Cool

pep, to je verjetno zelo dobra marmelada. Žal imam samo bresve in majhen lonček aronij(grmiček je še mlad), bo treba še kakšnega posadit.
Odgovori