Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili - Capiscum

orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

viktorh je napisal/a:

......
Ta mi je velika uganka, ker ga na fotografijah ne morem primerjati, Naga Jolokia pa verjetno ni:

Kdo lahko pomaga......?

viktorh, dejstvo je da so lahko čiliji, ki zrastejo na isti rastlini med seboj precej različni. To sem se do sedaj najbolj prepričala na primeru Peter/Penis čilija.

Tudi, ko sem zagledala to tvojo sličico, sem se spomnila na to sorto, vendar ji odgovarja samo "konica" Cool Embarassed

Tudi, ko sem si jaz ogledovala slike Nage Jolokie na netu, težko verjamem, da je to na sliki ona, ker imajo ponavadi mnogo bolj "grbančasto" povrhnjico.

Bi pa mogoče lahko bila malo "čudna" Jati Jolokia, ki za razliko od Nage ( Capsicum chinense) spada v vrsto Capsicum annuum in tudi ni tako huda kot Naga.

Jaz bi jo na tvojem mestu poskusila. Samo malo Embarassed Zraven pa obvezno mleko ali kisla smetana za vsak slučaj za hlajenje jezika.
Če ne poskusiš, ne boš nikoli vedel nevem

pa še link na sličico nage jolokie iz neta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naga_Jolokia_Peppers.jpg
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

orlica,
hvala.
Poizkusiti moram vse, če hočem vedeti kakšni so. Številke na listu so pa grozne...uf._________________Viktorh
Indigogirl

Odgovor Napisal/-a Indigogirl »

Ojla, eden od "tria Jalapenov", tisti rumeni, bi lahko bil Caloro. Ti začnejo s tako barvo, edino mogoče so malenkost bolj koničasti(Caloro x Jalapeno?? Jaloro?).
Rdeča uganka pa, Poblano z defektno konico??? Prava uganka res. Smile
Nazadnje urejal/a Indigogirl 07 Jul 2013 11:41; skupaj popravljeno 1 krat
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ta rumen bi lahko bil tudi Cascabella.
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

viktorh

s čim jih gnojiš in katero zemljo si uporabil?
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

viktorh je napisal/a:
Za sejanje uporabljam specialno zemljo za setev, kupljeno v Kalia centru. Za pikiranje v lončke to isto zemljo mešam z najcenejšo zemljo, kupljeno v Bumaxu v razmerju pol - pol. 40l vreča je 1,5evra. Ko pa presajam v lonce, uporabljam to, najcenejšo zemljo. V jamico pred presajanjem dam žličko gnojila za paradižnik z dolgotrajnim delovanjem.
Zalivam redno, tedensko dodajam tekoče gnojilo za paradižnik »asef«, tretiram s cimetom, sodo in občasno z listnim gnojilom s kalcijem.
To je vse.

Imaš ime od te specialne zemlje?
Katero gnojilo za paradižnike za dolgotrajno delovanje uporabljaš?
Čemu uporabljaš cimet in sodo?
Katero listno gnojilo s kalcijem točno uporabljaš?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Moram rečt da imate zelo lepe čilije, sploh pa na polno obložene. Pri meni je tak samo "jalapeno", kateri je podoben muhinem, vendar so mi plodovi malce čudno oblikovani, in ga sumim, ali sploh je jalapeno, ali je mogoče kakšen Serrano. No, bomo videli Smile
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

TwityPity,
hvala za prijazne besede._________________Viktorh
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Mogoče kdo pozna tale čili?
Ima rahlo kosmata stebla in vrhove, plodovi so zreli rdeči in veliki nekje 5 cm.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Očitno berem premalo strokovnih knjig Embarassed . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha.
Odgovori