Rdeča uganka pa, Poblano z defektno konico??? Prava uganka res.
Čili - Capiscum
-
Indigogirl
- Prispevkov: 15
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
-
Gringo
- Prispevkov: 282
- Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am
| viktorh je napisal/a: |
| Za sejanje uporabljam specialno zemljo za setev, kupljeno v Kalia centru. Za pikiranje v lončke to isto zemljo mešam z najcenejšo zemljo, kupljeno v Bumaxu v razmerju pol - pol. 40l vreča je 1,5evra. Ko pa presajam v lonce, uporabljam to, najcenejšo zemljo. V jamico pred presajanjem dam žličko gnojila za paradižnik z dolgotrajnim delovanjem. Zalivam redno, tedensko dodajam tekoče gnojilo za paradižnik »asef«, tretiram s cimetom, sodo in občasno z listnim gnojilom s kalcijem. To je vse. |
Imaš ime od te specialne zemlje?
Katero gnojilo za paradižnike za dolgotrajno delovanje uporabljaš?
Čemu uporabljaš cimet in sodo?
Katero listno gnojilo s kalcijem točno uporabljaš?
-
TwityPity
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18677
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Očitno berem premalo strokovnih knjig
. In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha.
-
TwityPity
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
pika, pojma nimam katerega hudiča imaš to
Rocoti (capsicum pubescens) so "kosmati", in tudi zadnja slika me takoj spomni na moja dva Rocota. Kakšni so pa cvetovi? Kaj takega mogoče?

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg
Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven.
Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg
Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven.
-
voda
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
heloha, vedro čilijev me je že v ta tretjič opozorilo, da bi bilo dobro nadeti rokavice. tudi ko roki umijem s škrtačo in milom, še vedno dotik čez ustnice ali očesa izziva sluzenje dotaknjenega dela. tudi po pranju nekaj časa pod noktom kar peče. tudi če z -umazano roko od čilijev-primeš svinčnik, naslednjič pri uporabi, magari čez 3 dni se zgodi enako, če si takoj za tem maneš oko. a kaj ko so tako dobri in predvsem zdravi, pretrpiš vse.
PS: če te zapeče ne smeš drgniti ampak pustiti kot da ne bi bilo nič-mine. seveda pekočino v ustih, sačuvaj bože, da hočeš blažiti z vodo. narobe kot je rekla Muha pomaga samo kos kruha in kasneje mleko. ena mala finta kako pekoče ješ, tako, da daš čim dlje od vrha jezika torej proti korenu in je vse zelo lažje a vseeno ukusno, ker so brbončice najbolj občutljive na -vhodu- ust. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: če te zapeče ne smeš drgniti ampak pustiti kot da ne bi bilo nič-mine. seveda pekočino v ustih, sačuvaj bože, da hočeš blažiti z vodo. narobe kot je rekla Muha pomaga samo kos kruha in kasneje mleko. ena mala finta kako pekoče ješ, tako, da daš čim dlje od vrha jezika torej proti korenu in je vse zelo lažje a vseeno ukusno, ker so brbončice najbolj občutljive na -vhodu- ust. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)




