Čili - Capiscum

Odgovori
Indigogirl
Prispevkov: 15
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Indigogirl »

Ojla, eden od "tria Jalapenov", tisti rumeni, bi lahko bil Caloro. Ti začnejo s tako barvo, edino mogoče so malenkost bolj koničasti(Caloro x Jalapeno?? Jaloro?).
Rdeča uganka pa, Poblano z defektno konico??? Prava uganka res. Smile
Nazadnje urejal/a Indigogirl 07 Jul 2013 11:41; skupaj popravljeno 1 krat
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ta rumen bi lahko bil tudi Cascabella.
Gringo
Prispevkov: 282
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

viktorh

s čim jih gnojiš in katero zemljo si uporabil?
Gringo
Prispevkov: 282
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

viktorh je napisal/a:
Za sejanje uporabljam specialno zemljo za setev, kupljeno v Kalia centru. Za pikiranje v lončke to isto zemljo mešam z najcenejšo zemljo, kupljeno v Bumaxu v razmerju pol - pol. 40l vreča je 1,5evra. Ko pa presajam v lonce, uporabljam to, najcenejšo zemljo. V jamico pred presajanjem dam žličko gnojila za paradižnik z dolgotrajnim delovanjem.
Zalivam redno, tedensko dodajam tekoče gnojilo za paradižnik »asef«, tretiram s cimetom, sodo in občasno z listnim gnojilom s kalcijem.
To je vse.

Imaš ime od te specialne zemlje?
Katero gnojilo za paradižnike za dolgotrajno delovanje uporabljaš?
Čemu uporabljaš cimet in sodo?
Katero listno gnojilo s kalcijem točno uporabljaš?
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Moram rečt da imate zelo lepe čilije, sploh pa na polno obložene. Pri meni je tak samo "jalapeno", kateri je podoben muhinem, vendar so mi plodovi malce čudno oblikovani, in ga sumim, ali sploh je jalapeno, ali je mogoče kakšen Serrano. No, bomo videli Smile
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

TwityPity,
hvala za prijazne besede._________________Viktorh
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Mogoče kdo pozna tale čili?
Ima rahlo kosmata stebla in vrhove, plodovi so zreli rdeči in veliki nekje 5 cm.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 18677
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Očitno berem premalo strokovnih knjig Embarassed . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

pika, pojma nimam katerega hudiča imaš to Very Happy Rocoti (capsicum pubescens) so "kosmati", in tudi zadnja slika me takoj spomni na moja dva Rocota. Kakšni so pa cvetovi? Kaj takega mogoče?

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg


Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

heloha, vedro čilijev me je že v ta tretjič opozorilo, da bi bilo dobro nadeti rokavice. tudi ko roki umijem s škrtačo in milom, še vedno dotik čez ustnice ali očesa izziva sluzenje dotaknjenega dela. tudi po pranju nekaj časa pod noktom kar peče. tudi če z -umazano roko od čilijev-primeš svinčnik, naslednjič pri uporabi, magari čez 3 dni se zgodi enako, če si takoj za tem maneš oko. a kaj ko so tako dobri in predvsem zdravi, pretrpiš vse.
PS: če te zapeče ne smeš drgniti ampak pustiti kot da ne bi bilo nič-mine. seveda pekočino v ustih, sačuvaj bože, da hočeš blažiti z vodo. narobe kot je rekla Muha pomaga samo kos kruha in kasneje mleko. ena mala finta kako pekoče ješ, tako, da daš čim dlje od vrha jezika torej proti korenu in je vse zelo lažje a vseeno ukusno, ker so brbončice najbolj občutljive na -vhodu- ust. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori