Čili 2013
-
labia
- Prispevkov: 350
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
mfranc, te Fire flame gojim prvič in so podobno nezahtevni kot vsi ostali. Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno. Pri peclju so ožji v primerjavi z Jalapenoti, ki so na vrhu širši in potem se stožčasto ožajo proti konici.
Ravno hudi niso, bi rekel podobne ostrine kot Jalapeno, kakšen zna biti tudi brezvezen. Rastlina pa res rodi obilno že prvo leto. Listi so gosti in veliki. Ob prvem manjšem pomanjkanju vode pa se žalostno povesijo in jih težko spraviš nazaj.
So pa lepi, ko se barvajo in je prehod iz črnega( zelenega) v rdeče kar po sredi plodu in ne na konici ali pri peclju kot pri drugih sortah.
Ravno hudi niso, bi rekel podobne ostrine kot Jalapeno, kakšen zna biti tudi brezvezen. Rastlina pa res rodi obilno že prvo leto. Listi so gosti in veliki. Ob prvem manjšem pomanjkanju vode pa se žalostno povesijo in jih težko spraviš nazaj.
So pa lepi, ko se barvajo in je prehod iz črnega( zelenega) v rdeče kar po sredi plodu in ne na konici ali pri peclju kot pri drugih sortah.
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
| labia je napisal/a: |
| Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno. |
Jah, tole tudi mene malo moti.
Recimo, lani smo vlagali Hungarian Wax, ki je kar primerno mesnat; nekakšen most med vloženo sladko papriko in čiliji. Tudi s svojimi skovili, med 5 in 15 tisoč je most do paprike in so ga tudi moje ženske malo pokušale.
Letos bom k Waxu dodal kakšen habanerček, za probo ...
Pa zaprmej moram vložiti Rocoto, in rumeni in rdeči. Za probo
LP_________________mfranc
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Danes je bil dan za ozimnico. Obral skoraj do golega zrele Habanere in Bonnete. Jutri grejo na sušenje na podstreho; upam da bo še kaj sonca
.
Kurjave bo dosti za hudo zimo

levo: Scotch Bonnet Red, desno: Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
zgoraj: Habanero Red, spodaj: Habanero Orange Plum
LP_________________mfranc
Kurjave bo dosti za hudo zimo

levo: Scotch Bonnet Red, desno: Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
zgoraj: Habanero Red, spodaj: Habanero Orange Plum
LP_________________mfranc
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
En dan brez Habanerov
Jalapeno, nabrani za kosilo. Kulinarično najbolj primerni so, ko jim koža takole dodobra razpoka. Takrat dobijo pravi, zrel okus in aromo.
Seveda, tudi rdeči so primerni, dobijo še na sladkobi. Vendar so rdeči stvar osebnega okusa.

Kosilo je bilo za naju z ženo res obilno, uhhhhh
. Vse tole sva zmazala na žaru, s tem da so bili trije najdrobnejši, rdeči, drobno narezani in dodani v nadev.
Žena, nesrečnica
je stopila na mino, dobila je edinega, ki je pekel kot vrag
.
Sicer sva si jih pa "bratsko" razdelila
.
LP_________________mfranc
Jalapeno, nabrani za kosilo. Kulinarično najbolj primerni so, ko jim koža takole dodobra razpoka. Takrat dobijo pravi, zrel okus in aromo.
Seveda, tudi rdeči so primerni, dobijo še na sladkobi. Vendar so rdeči stvar osebnega okusa.

Kosilo je bilo za naju z ženo res obilno, uhhhhh
Žena, nesrečnica
Sicer sva si jih pa "bratsko" razdelila
LP_________________mfranc
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Se strinjam, res so dobri, pa še prijazni do začetnikov; tudi žena recimo se navaja na čilije z jalapenčki, vsako rundo poje kakšnega več
.
Zoyba, tule so z grma od semenarne in letos novi TAM jalapeno. Ki tudi radi "presenetijo"
in zapečejo. Drugo leto bom verjetno ostal kar pri obeh sortah, nekako sta komplementarni.
LP_________________mfranc
Zoyba, tule so z grma od semenarne in letos novi TAM jalapeno. Ki tudi radi "presenetijo"
LP_________________mfranc