Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
mfranc, te Fire flame gojim prvič in so podobno nezahtevni kot vsi ostali. Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno. Pri peclju so ožji v primerjavi z Jalapenoti, ki so na vrhu širši in potem se stožčasto ožajo proti konici.
Ravno hudi niso, bi rekel podobne ostrine kot Jalapeno, kakšen zna biti tudi brezvezen. Rastlina pa res rodi obilno že prvo leto. Listi so gosti in veliki. Ob prvem manjšem pomanjkanju vode pa se žalostno povesijo in jih težko spraviš nazaj.
So pa lepi, ko se barvajo in je prehod iz črnega( zelenega) v rdeče kar po sredi plodu in ne na konici ali pri peclju kot pri drugih sortah.
Ravno hudi niso, bi rekel podobne ostrine kot Jalapeno, kakšen zna biti tudi brezvezen. Rastlina pa res rodi obilno že prvo leto. Listi so gosti in veliki. Ob prvem manjšem pomanjkanju vode pa se žalostno povesijo in jih težko spraviš nazaj.
So pa lepi, ko se barvajo in je prehod iz črnega( zelenega) v rdeče kar po sredi plodu in ne na konici ali pri peclju kot pri drugih sortah.
labia je napisal/a: |
Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno. |
Jah, tole tudi mene malo moti.
Recimo, lani smo vlagali Hungarian Wax, ki je kar primerno mesnat; nekakšen most med vloženo sladko papriko in čiliji. Tudi s svojimi skovili, med 5 in 15 tisoč je most do paprike in so ga tudi moje ženske malo pokušale.
Letos bom k Waxu dodal kakšen habanerček, za probo ...
Pa zaprmej moram vložiti Rocoto, in rumeni in rdeči. Za probo .
LP_________________mfranc
Danes je bil dan za ozimnico. Obral skoraj do golega zrele Habanere in Bonnete. Jutri grejo na sušenje na podstreho; upam da bo še kaj sonca .
Kurjave bo dosti za hudo zimo
levo: Scotch Bonnet Red, desno: Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
zgoraj: Habanero Red, spodaj: Habanero Orange Plum
LP_________________mfranc
Kurjave bo dosti za hudo zimo
levo: Scotch Bonnet Red, desno: Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
zgoraj: Habanero Red, spodaj: Habanero Orange Plum
LP_________________mfranc
En dan brez Habanerov
Jalapeno, nabrani za kosilo. Kulinarično najbolj primerni so, ko jim koža takole dodobra razpoka. Takrat dobijo pravi, zrel okus in aromo.
Seveda, tudi rdeči so primerni, dobijo še na sladkobi. Vendar so rdeči stvar osebnega okusa.
Kosilo je bilo za naju z ženo res obilno, uhhhhh . Vse tole sva zmazala na žaru, s tem da so bili trije najdrobnejši, rdeči, drobno narezani in dodani v nadev.
Žena, nesrečnica je stopila na mino, dobila je edinega, ki je pekel kot vrag .
Sicer sva si jih pa "bratsko" razdelila .
LP_________________mfranc
Jalapeno, nabrani za kosilo. Kulinarično najbolj primerni so, ko jim koža takole dodobra razpoka. Takrat dobijo pravi, zrel okus in aromo.
Seveda, tudi rdeči so primerni, dobijo še na sladkobi. Vendar so rdeči stvar osebnega okusa.
Kosilo je bilo za naju z ženo res obilno, uhhhhh . Vse tole sva zmazala na žaru, s tem da so bili trije najdrobnejši, rdeči, drobno narezani in dodani v nadev.
Žena, nesrečnica je stopila na mino, dobila je edinega, ki je pekel kot vrag .
Sicer sva si jih pa "bratsko" razdelila .
LP_________________mfranc