Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2013

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aha, Muha, hvala - in se mi sedaj dozdeva, da sem zadevo že videl Wink .

Orlica, čisto možno, da sem mislil na Ring of Fire, hvala na namig Wink .

LP_________________mfranc
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

mfranc, te Fire flame gojim prvič in so podobno nezahtevni kot vsi ostali. Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno. Pri peclju so ožji v primerjavi z Jalapenoti, ki so na vrhu širši in potem se stožčasto ožajo proti konici.

Ravno hudi niso, bi rekel podobne ostrine kot Jalapeno, kakšen zna biti tudi brezvezen. Rastlina pa res rodi obilno že prvo leto. Listi so gosti in veliki. Ob prvem manjšem pomanjkanju vode pa se žalostno povesijo in jih težko spraviš nazaj.

So pa lepi, ko se barvajo in je prehod iz črnega( zelenega) v rdeče kar po sredi plodu in ne na konici ali pri peclju kot pri drugih sortah.
mfranc

labia je napisal/a:
Res so dva, tri ali več večji od Jalapena, imajo pa tanjšo steno.

Jah, tole tudi mene malo moti.

Recimo, lani smo vlagali Hungarian Wax, ki je kar primerno mesnat; nekakšen most med vloženo sladko papriko in čiliji. Tudi s svojimi skovili, med 5 in 15 tisoč je most do paprike in so ga tudi moje ženske malo pokušale.

Letos bom k Waxu dodal kakšen habanerček, za probo ...

Pa zaprmej moram vložiti Rocoto, in rumeni in rdeči. Za probo Wink .

mfranc

Danes je bil dan za ozimnico. Obral skoraj do golega zrele Habanere in Bonnete. Jutri grejo na sušenje na podstreho; upam da bo še kaj sonca Rolling Eyes .

Kurjave bo dosti za hudo zimo Wink

levo: Scotch Bonnet Red, desno: Scotch Bonnet JAMAICAN Orange

zgoraj: Habanero Red, spodaj: Habanero Orange Plum

zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

mfranc ne pod streho! a si prepričan,da je požarno varno Question_________________Robert
mfranc

Ni problema, gor je tudi veliko suhih lat, da potolčem požar Cool Laughing .

mfranc

En dan brez Habanerov Wink

Jalapeno, nabrani za kosilo. Kulinarično najbolj primerni so, ko jim koža takole dodobra razpoka. Takrat dobijo pravi, zrel okus in aromo.
Seveda, tudi rdeči so primerni, dobijo še na sladkobi. Vendar so rdeči stvar osebnega okusa.

Kosilo je bilo za naju z ženo res obilno, uhhhhh Cool Laughing . Vse tole sva zmazala na žaru, s tem da so bili trije najdrobnejši, rdeči, drobno narezani in dodani v nadev.
Žena, nesrečnica Very Happy je stopila na mino, dobila je edinega, ki je pekel kot vrag hot Wink .

Sicer sva si jih pa "bratsko" razdelila Cool .

dmdm

Odgovor Napisal/-a dmdm »

njami... meni še vedno najbolj okusen čili

LPD
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Res so dobri ,še moja tašča jih z veselem poje edino pri čilijih je tiho Laughing kaj vse bo še doživela Rolling Eyes
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

mfranc, katero seme si pa uporabil spomladi? Jaz imam od Semenarne in vsi pečejo zelo solidno.Sem dal štiri v domači pinđur pa ga razen mene ne je nihče Twisted Evil_________________Robert
Odgovori