Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

OMAKA IZ ČILIJEV

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Laksikon, pravzaprav ne trdi, da se omaka, pripravljena s pomočjo tega mešala, ne razplasti, ampak da se razplasti veliko počasneje in omaka ostane v emulziji mnogo dalj časa._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem dokončala svoj prvi tabasco. Je odličnega okusa. Celo naša hči je zadovoljna...

Temnejše stekleničke (levo) so iz samih Karolinc, svetlejše pa iz vseh sort, ki jih gojim.

IMG-20211124-124327

Stekleničk nisem nič pasterizirala. Shranila sem jih na hladno, poleg kozarcev s kisanimi čiliji._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kdo pa je tako pogumen, da je Karoline?
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Koliko časa je fermentiralo?
Moji so zdaj ene 2 meseca v loncu.
Na vrhu se je naredila bela prevleka.

Lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Plamenka, Karolinco smo (zaenkrat) psokusili samo po kapljico vsak. Je huda, a okusna. Tabasco samo iz nje sem naredila, ker me je lani hči "ujezila" rekoč, da so vse omake iz naših čilijev samo malo bolj okusen ajvar. Pa sem si rekla: bo že videla hudiča.... Ko je včeraj odprla stekleničko in povohala, je kar odskočila, tako je zadehtelo... Potem je probala in rekla da je zelo huda, a dobra. Verjetno se s fermentacijo izgobi nekaj ostrine...

Drugi - tisti iz ostalih sort, ki sem mu dodala tudi več jabolčnega kisa, pa je ravno prav oster in tudi odličnega okusa. Ta bo šel v večjih količinah.

Kravzelj, tabasco sem nastavila lani oktobra. Vmes sem enkrat očistila belo prevleko, a se je kasneje spet nabrala. To sem odstranila šele zdaj, ko sem tabasco dokončevala.

Kakšen lonec pa imaš? Tak, poseben, za fermentiranje, ali...?_________________naredimo svet lepši
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kozarec za vlaganje.
Na enega sem dal vrelno veho, pa tudi če nebi Very Happy

Potem jih bom zaprl pa pospravil v klet. Sem pa samo zrezal čilije, nič miksal. niti kisa nevem če sem dal. Sol pa vodo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Delala sem tako, da sem na težo čilijev dodala 3% soli, vse dobro zmiksala in natlačila v kozarce. Kis sem dodala šele zdaj, po enem letu.._________________naredimo svet lepši
Odgovori