Česen 2024

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj popoldne sem sekljala česen za tinkturo. 3 glavice - skoraj 25 dag. Še danes imam otrple blazinice kazalca in palca, včeraj me je pa pošteno peklo vse do večera. Letos je izjemno sočen. Dosedaj, ali ni bil toliko, ali pa nisem opazila, pri sekljanju se je na deski nabirala vlaga pa se je sušil v drvarnici na prepihu več kot 1 mesec. Drugače je pa zdrav in lep. Very Happy
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, a zmleti se ga pa ne sme za ta recept? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Rolling Eyes Embarassed Res bi lahko Rolling Eyes Embarassed Preveč sem se obesila na varianto "sesekljamo", čeprav v marsikaterem receptu piše tudi "zdrobimo", kar bi bilo laže. Sedaj je, kar je! Morda se je pa zdravilnost nakopičila v blazinicah kot zaloga, ki se počasi sprošča. Wink Laughing
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če se dela česnova tinktura po starem tibetanskem receptu, česen ne sme priti v stik s kovino. Torej je drobljenje prava metoda. Ali pa sekljanje s keramičnimi/plastičnimi rezili.

Jaz ga po navadi stolčem z lesenim valjarjem._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hja, brbr: v tvojem receptu, po katerem sem delala, piše .... nasekljamo ... Nič o kakem drobljenju ali neprimernosti kovinskega noža. Confused
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hehe, Muha, vidim, da sva midve ob receptu že leta 2022 razpravljali o sekljanju ali stiskanju in očitno obe pozabili Rolling Eyes Wink . A deluje tinktura tudi za izboljšanje spomina? Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Re: Česen 2024

Odgovor Napisal/-a muha »

Lastnega česna počasi zmanjkuje, preostanek se nagiba k propadanju. Trhlih strokov sicer zaenkrat še ni, precejšnji odstotek pa ima rjavo povrhnjico in nekateri že kal črnine.

Par dni nazaj sem pri prodajalcu mandarin (kombi Plodovi Neretve z Dubrovniško registracijo v Mednem, ob cesti Ljubljana-Kranj) opazila tudi česen. Lep, čvrst, kupila sem ga 1 kilo (10 €/kg). Nabrala sem ga lahko sama, vse glavice so bile čvrste in težke . Tistih par, ki sem jih razstročkala, so se izkazale za povsem zdrave. Je eden tistih z mehkim steblom in obilico neenakomernih strokov.

Če še kdo rabi česen in opazi te prodajalce, priporočam. Ne vem pa, ali ga imajo vsi.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Re: Česen 2024

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V naših koncih ga nisem opazila. A pri nas rešuje situacijo ponudba na "svinjskem sejmu" v Celju vsako sredo.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Re: Česen 2024

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale moj odgovor zamuja skoraj pol leta :oops:

Torej, recept za izdelavo česnove tinkture, kjer se česen naseklja, zmelje,itd. je iz ene knjige o zeliščih. Tinktura je namenjena preganjanju raznih virusov, bakterij... Pri tem receptu se tinktura izdeluje na soncu.
Drug recept (napisan za kuro proti holesterolu) za pripravo tinkture (star tibetanski) pa pravi, da je potrebno česen drobiti/mleti z nekovinskimi orodji. pri tem receptu se tinktura izdeluje na hladnem (v hladilniku, npr,). Ta tinktura je ža zniževanje holesterola.

Muha, če ti česen propada, ga očisti in zmelji v pasto. To pasto na tenko razmaži po površini in dobro posuši. Jaz ga sušim v sušilniku, zdaj bi šlo tudi na radiatorju/peči. Ko je hrustljavo suh, ga zdrobi z valjarjem ali zmelji v kavnem mlinčku in tako pridobljen prah hrani v steklenem kozarcu. Meni se tako pripravljen česen v prahu odlično obnese pri kuhi. Tudi strdi se ne, ker je dobro posušen. Pa tudi če bi se, ga bi pač ponovno zdrobila/zmlela.
Odgovori