![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Česen 2024
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Včeraj popoldne sem sekljala česen za tinkturo. 3 glavice - skoraj 25 dag. Še danes imam otrple blazinice kazalca in palca, včeraj me je pa pošteno peklo vse do večera. Letos je izjemno sočen. Dosedaj, ali ni bil toliko, ali pa nisem opazila, pri sekljanju se je na deski nabirala vlaga pa se je sušil v drvarnici na prepihu več kot 1 mesec. Drugače je pa zdrav in lep. ![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Hja, brbr: v tvojem receptu, po katerem sem delala, piše .... nasekljamo ... Nič o kakem drobljenju ali neprimernosti kovinskega noža. ![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Hehe, Muha, vidim, da sva midve ob receptu že leta 2022 razpravljali o sekljanju ali stiskanju in očitno obe pozabili
. A deluje tinktura tudi za izboljšanje spomina?
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Česen 2024
Lastnega česna počasi zmanjkuje, preostanek se nagiba k propadanju. Trhlih strokov sicer zaenkrat še ni, precejšnji odstotek pa ima rjavo povrhnjico in nekateri že kal črnine.
Par dni nazaj sem pri prodajalcu mandarin (kombi Plodovi Neretve z Dubrovniško registracijo v Mednem, ob cesti Ljubljana-Kranj) opazila tudi česen. Lep, čvrst, kupila sem ga 1 kilo (10 €/kg). Nabrala sem ga lahko sama, vse glavice so bile čvrste in težke . Tistih par, ki sem jih razstročkala, so se izkazale za povsem zdrave. Je eden tistih z mehkim steblom in obilico neenakomernih strokov.
Če še kdo rabi česen in opazi te prodajalce, priporočam. Ne vem pa, ali ga imajo vsi.
Par dni nazaj sem pri prodajalcu mandarin (kombi Plodovi Neretve z Dubrovniško registracijo v Mednem, ob cesti Ljubljana-Kranj) opazila tudi česen. Lep, čvrst, kupila sem ga 1 kilo (10 €/kg). Nabrala sem ga lahko sama, vse glavice so bile čvrste in težke . Tistih par, ki sem jih razstročkala, so se izkazale za povsem zdrave. Je eden tistih z mehkim steblom in obilico neenakomernih strokov.
Če še kdo rabi česen in opazi te prodajalce, priporočam. Ne vem pa, ali ga imajo vsi.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Česen 2024
V naših koncih ga nisem opazila. A pri nas rešuje situacijo ponudba na "svinjskem sejmu" v Celju vsako sredo.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Česen 2024
Tale moj odgovor zamuja skoraj pol leta
Torej, recept za izdelavo česnove tinkture, kjer se česen naseklja, zmelje,itd. je iz ene knjige o zeliščih. Tinktura je namenjena preganjanju raznih virusov, bakterij... Pri tem receptu se tinktura izdeluje na soncu.
Drug recept (napisan za kuro proti holesterolu) za pripravo tinkture (star tibetanski) pa pravi, da je potrebno česen drobiti/mleti z nekovinskimi orodji. pri tem receptu se tinktura izdeluje na hladnem (v hladilniku, npr,). Ta tinktura je ža zniževanje holesterola.
Muha, če ti česen propada, ga očisti in zmelji v pasto. To pasto na tenko razmaži po površini in dobro posuši. Jaz ga sušim v sušilniku, zdaj bi šlo tudi na radiatorju/peči. Ko je hrustljavo suh, ga zdrobi z valjarjem ali zmelji v kavnem mlinčku in tako pridobljen prah hrani v steklenem kozarcu. Meni se tako pripravljen česen v prahu odlično obnese pri kuhi. Tudi strdi se ne, ker je dobro posušen. Pa tudi če bi se, ga bi pač ponovno zdrobila/zmlela.
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Torej, recept za izdelavo česnove tinkture, kjer se česen naseklja, zmelje,itd. je iz ene knjige o zeliščih. Tinktura je namenjena preganjanju raznih virusov, bakterij... Pri tem receptu se tinktura izdeluje na soncu.
Drug recept (napisan za kuro proti holesterolu) za pripravo tinkture (star tibetanski) pa pravi, da je potrebno česen drobiti/mleti z nekovinskimi orodji. pri tem receptu se tinktura izdeluje na hladnem (v hladilniku, npr,). Ta tinktura je ža zniževanje holesterola.
Muha, če ti česen propada, ga očisti in zmelji v pasto. To pasto na tenko razmaži po površini in dobro posuši. Jaz ga sušim v sušilniku, zdaj bi šlo tudi na radiatorju/peči. Ko je hrustljavo suh, ga zdrobi z valjarjem ali zmelji v kavnem mlinčku in tako pridobljen prah hrani v steklenem kozarcu. Meni se tako pripravljen česen v prahu odlično obnese pri kuhi. Tudi strdi se ne, ker je dobro posušen. Pa tudi če bi se, ga bi pač ponovno zdrobila/zmlela.