Žganjekuha nekoč in danes

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9928
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Re: Žganjekuha nekoč in danes

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne drži, da mora biti izmenjava zraka. Kisika NE SME biti v posodi, kjer je drozga, le tako bo teklo slkoholno vrenje kvasovk ( te v okolju s kisikom izvajajo celično dihanje, kot mi). V obeh procesih res nastaja CO², a pri vrenje še etanol, pri dihanju pa voda. In mi hočemo alkohol. Zato se na sode da vrelna veha, ki omogoči izhajanje CO² in prepreči vhod kisika.
Ocetnokislinsko vrenje izvajajo bakterije, ki iz alkohola in kisika tvorijo ocetno kislino in vodo.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4868
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Re: Žganjekuha nekoč in danes

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala vsem, za zdaj vse jasno. Ko se lotiva, bo najbrž spet kaj nejasno.
Pepe
Prispevkov: 859
Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
Kraj: Štajerska

Re: Žganjekuha nekoč in danes

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Drži, da izmenjave zraka ne želimo, mora pa CO2 iti ven. Zakaj točno ga ne želimo, pa nisem vedel. Mislil sem, da je problem oksidacija in nadaljevanje razgradnje alkohola v kis s pomočjo bakterij. Sicer se ne spomnim, da bi pri nas na slive nekdaj dajali kake vrelne vehe. Ampak to ni bila stvar, ki bi me zanimala.
Odgovori