Ne drži, da mora biti izmenjava zraka. Kisika NE SME biti v posodi, kjer je drozga, le tako bo teklo slkoholno vrenje kvasovk ( te v okolju s kisikom izvajajo celično dihanje, kot mi). V obeh procesih res nastaja CO², a pri vrenje še etanol, pri dihanju pa voda. In mi hočemo alkohol. Zato se na sode da vrelna veha, ki omogoči izhajanje CO² in prepreči vhod kisika.
Ocetnokislinsko vrenje izvajajo bakterije, ki iz alkohola in kisika tvorijo ocetno kislino in vodo.
Žganjekuha nekoč in danes
-
- Prispevkov: 9928
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
- Melona
- Prispevkov: 4868
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
- Kraj: Litija
Re: Žganjekuha nekoč in danes
Hvala vsem, za zdaj vse jasno. Ko se lotiva, bo najbrž spet kaj nejasno.
-
- Prispevkov: 859
- Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
- Kraj: Štajerska
Re: Žganjekuha nekoč in danes
Drži, da izmenjave zraka ne želimo, mora pa CO2 iti ven. Zakaj točno ga ne želimo, pa nisem vedel. Mislil sem, da je problem oksidacija in nadaljevanje razgradnje alkohola v kis s pomočjo bakterij. Sicer se ne spomnim, da bi pri nas na slive nekdaj dajali kake vrelne vehe. Ampak to ni bila stvar, ki bi me zanimala.