Murva - Morus

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Re: Murva - Morus

Odgovor Napisal/-a mfranc »

crtj napisal/-a: So Jun 20, 2026 9:12 pm Zelo dobra izkušnja z Illinois everbearing.

Zdaj je to že kar solidno drevo (recimo 4 x 4 x 4 m), raste povešavo, vendar ne tako zelo kot japonska gorska murva (m. bombycis), plodovi so solidno veliki (3-4 cm), okus v polni zrelosti zelo dober, malo pred tem pa sladko-kisel kot pri gorski, vendar nikoli "nikakršen" kot pri beli.

Načeloma je to križanec med rdečo in belo murvo.
Ga hvalite 300 na uro :-); na srečo sem že prepariran da se ne slinim nad drevesom 4 x 4 metre (da o višini ne govorim).

Me pa preseneča da o Gerardi Dwarf ni praktično nobene informacije :roll: .
Je tako zanič, problematičen? Nam je okus zelo "dopadljiv". Malo sem pobrskal po spletu, sedaj so tam slike s kar nekaj večjimi drevesi, vendar me dimenzije do treh metrov ne bi motile. Našel je mesto ob ribniku, kjer je v funkciji senčenja ribnika, tam so bile vedno visoke grmovnice ali
nižja drevesa.
Vendar je trenutno miniaturni dwarf, posledično pa je v ribniku ogromno zelenih alg.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj napisal/-a: So Jun 20, 2026 9:12 pm Zelo dobra izkušnja z Illinois everbearing.

Zdaj je to že kar solidno drevo (recimo 4 x 4 x 4 m), raste povešavo, vendar ne tako zelo kot japonska gorska murva (m. bombycis), plodovi so solidno veliki (3-4 cm), okus v polni zrelosti zelo dober, malo pred tem pa sladko-kisel kot pri gorski, vendar nikoli "nikakršen" kot pri beli.

Načeloma je to križanec med rdečo in belo murvo.

Ali bo res rodila celo poletje, še ne vemo.
Bo. Ni strahu, da ne bi.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Končno sedaj nekaj pravih, zdravih in nepoškodovanih plodov Gerardi Dwarf.
Prvih nekaj je sicer spet hitro odpadlo, ti zdaj se pa kar lepo držijo.

Slika

—————
Odgovori