Stročji fižol

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uhh, fižola je letos kar precej. Čeprav je bil nizek prej kot preklar, je pa slednji pokazal svoje čare z velikimi stroki Very Happy_________________go with your instinct to live as you want
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

pri nas ga je napadla rja. Drugače pa res lepo rodi. Deževno mu ugaja._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prijateljica mi je dala nizek fižol Top Crop, moram reči, da je zelo okusen, brez nitk, vreden sajenja. Tudi starejši stroki, z že izoblikovanimi zrni se hitro skuhajo in ostanejo kompaktni, tako, nekako izdaten se mi zdi. Vreden sajenja, pravi, da je zelo roden.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem se opogumila in Berggold vložila v slanici - po temle receptu

Daleč najboljši način za shranjevanje fižola za kuhanje. Danes skuhana boranija je enaka, kot bi jo delala iz sveže nabranega. Nič ga nisem spirala, le vodo sem odlila. S to razliko, da je bila na mizi pol ure prej kot navadno, saj je vloženi fižol že kuhan.

Pasterizacije nisem ponavljala, je izgleda zadostovala enkratna, saj kasneje nisem opazila nobenih sprememb v kozarcih

Maslence bom še vedno vlagala po receptu, ki zahteva nekaj več kisa, ker ga pojemo v solatah.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, super.
Sem primerjala količino kisa v tem in v tistem "mojem" (2.5L vode in 1dcl kisa), ki tudi ni zelo kisel.
Za 2.5L vode iz mojega recepta bi torej potrebovala dobre 4žlice kisa, kar znaša cca 1/4dcl.

Gotovo drugo leto poskusim..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

muha napisal/-a: Sr Nov 17, 2021 3:33 pmLetos sem se opogumila in Berggold vložila v slanici - po temle receptu
Sem se opogumila še jaz in vkuhala berggold v slanici po tem receptu (https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/s ... -v-slanici). Ne obupam kar tako, čeprav je bil lanski polomijada in je šel na kompost. Imam stročji fižol res rada in zato poskušam še enkrat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Stročji fižol

Odgovor Napisal/-a muha »

Držim pesti, da ti bo uspelo!
Jaz ga ne vlagam več, imam samo še preklarja, tega pa pojemo sproti.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Uh, na tale recept sem malo pozabila... Ravno zdajle vlagam 2kg po mojem receptu. No, mogoče probam pri naslednji rundi (letos je fižolovo leto, se mi zdi.Juhuhu), čeprav mi ni všeč potrebna dolga pasterizacija v pečici...

Lpmami, kaj pa je bilo narobe s tvojim lanskim poizkusom?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Brbr, mislim, da sem premladega potrgala in kakšno minuto preveč kuhala/blanširala (podrobnosti se ne spomnim več), pa tako neprivlačen vonj je imel in nobene hrustljavosti, nekam peštasto mehek je bil. Zavrel mi pa ni v kozarčku.
Odgovori